Grilltallerken med asparges, mais og ramsløksmør. (Lavkarbo).

Reklame | Krydra.no alt av krydder i maten. Norrona.net tallerken fra Lifestyle serien Benedikt - pizzatallerken 30 cm.

Lørdag 10 mai, er den offisielle datoen for grillsesongen. Regner med mange allerede har startet med grilling. Noen griller hele året rundt.
For mange er grillkull – briketter det ultimate – eller grilling over ved. De aller fleste griller over kull. Her syndes der ofte blant “grillmestere”.
Utfordringen er å vente til den riktige temperaturen for når å starte å grille. Veldig mange hiver på kull, spyler på med tennvæske, tenner og venter nesten ikke på at kullet får den hvite asken på utsiden som det bør ha før grillingen starter. Mange vil da oppleve dårlig grillfølelse.

Briketter brenner lenger, men kull har bedre effekt, så valget avhenger av hva du skal grille. La tennvæsken trekke inn i kull eller briketter i minst ti minutter før du tenner på grillen. NB Sprut aldri tennvæske direkte på flammene.

Mulig at pølser vil kunne grilles på et tidligere stadige, men selv det er ugreit om du vil ha optimal grilling. Smaken av tennvæske er ikke godt. Ha tålmodighet til å vente – få det beste ut av grillingen og maten som skal grilles. Ha gjerne et noe kaldere område på grillen, der man kan legge “biffen” eller hva man griller til side for å hvile, slik at safter setter seg. Du har da også muligheten til å styre grillingen slik du vil, uten at alt brenner seg.

Jeg holder meg til gass. Det går adskillig raskere med oppvarming. Ca. 5 min. Ingen smak av tennvæske, og du kan styre varmen ved å ha litt mindre varme soner ved å slå ned varmen på en eller flere soner. Ikke alle liker røyksmak på det som grilles. Når du slår av gassgrillen, vil temperaturen synke raskt, og du slipper å vente til at kullet skal brenne helt ut, eller at du må ta med deg varmt kull i sekken om du er på tur i skog og mark, eller griller ved sjøkanten. Brannfaren ved kull – engangsgriller er adskillig større enn grilling med gass.

I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Dette håper jeg folk følger. Rydd også opp etter deg etter at grilling. Hold naturen ren, ha respekt for dyr, fugleliv og der folk ferdes.
Oppfordring ellers, vil være å ta med annen søppel om du skulle være uheldig å finne noe på din vei. Spesielt plast.

Dette var en passe lang innledning til min rett som her kommer. Ramsløk og asparges sesongen er i gang, og her i retten lages der krydder/ramsløksmør som nytes med retten. Asparges som garnityr, bundet med bacon. Ha en fortreffelig grilltid.

(Retten kan lages som lavkarbo – da byttes poteter med blomkål, mais med sopp).

Oppskrift 2 porsjoner:

  • 400 gr. biffkjøtt – her brukt en godt mørnet mørbradsbiff. Bruk det biffkjøttet du ønsker.
  • 8 stk. asparges – grønn.
  • 1 maiskolbe – delt i 4.
  • 12 stk. tomater – små søte. (120 gr.)
  • 8 stk. småpoteter. Det slag du liker. ( 8 buketter blomkål).
  •  100 gr. ramsløksmør.
  • 40 – 50 gr. bacon i skiver.
  • Salt, pepper, rosmarin. Krydder til biff og poteter.
  • 5 ss. olivenolje. Til steking og poteter.

Inneholder: 1068 gr. – 1743kcal. – 138 gr. fett – 14,6 gr. fiber – 10,7 gr. kbh. – 105,9 gr. protein.

 

  1. Start med å fyre opp grillen. Vent til det er tid for grilling om du nytter deg av briketter eller kull. På gass, kjører du på etter ca. 5 min.
  2. Poteter vaskes, oljes og krydres. Settes så i ovnen på 200°C, og stekes i ca. 20-25 min. Om du bruker større poteter, kuttes disse i passe båter – biter, og samme fremgangsmåte brukes som på småpoteter.
  3. Smør kjøttet inn med litt olje. Krydre så med salt og pepper. La kjøttet ligge litt å trekke inn smaker.
  4. I tiden kjøttet ligger på vent, rulles asparges i bacon.
  5. Mais smøres med olje, krydres lett.
  6. Tomater vaskes.
  7. Ramsløksmør lages. Dette kan god produseres dagen før, eller enda tidligere – da det godt kan fryses. Oppskrift på smør finner du litt lenger ned i innlegget.
  8. Mais grilles i 15-20 min. Maisen blir da myk og fin – om ikke du ønsker en noe hardere konsistens.
  9. Asparges grilles ca. 5-10 min.
  10. Biffen stekes ca. 3 min på hver side for medium steking. La biffen få hvile 10-15 min før servering. Om den ikke ligger på “kald sone” på grillen, så under folie/klede. Svi den raskt av på grillen like før servering. 10-15 sek på hver side. Krydre mer om du ønsker.
    Serveres hel, eller som på bildet – oppkuttet i skiver, eller bare delt i 2.
  11. Tomater vendes så vidt på grillen. Bruker du større, halve tomater, grilles disse noe lenger.
  12. Ramsløksmør i skiver på toppen.

 

Oppskrift på Ramsløksmør:

  • 400 gr. meierismør, eller annet godt smør
  • Ca. 0,5 dl. olivenolje.
  • 100 gr. finhakket ramsløk.
  • Litt sitronsaft, litt salt, litt peppermiks/pepper, litt aromat/ gastromat. (kan utelates).

Inneholder: 578 gr. – 3459 kcal. – 369,2 gr. fett – 22 gr. kbh. – 2,2 gr. fiber – 10,7 gr. protein. (3,8 gr/ pr 100 gr.)

  1. Legg smøret på benken til det får romtemperatur. Blir da lettere å røre sammen.
  2. Ha alle ingredienser i en foodprosessor, og kjør det til alt er godt blandet.
  3. Legg 2 doble matpapir/ bakepapir på benken.
  4. Legg halvparten av smøret på hvert av papir, rull til 2 ruller, press fra hver side til du får en passe smørrull.
  5. Pakk så smøret inn i plastfolie. Legges i frysa, hvor det kan ligge lenge.
  6. Husk å datere smøret.
  7. En sikker vinner på grillmaten.

 

Mørbradsbiff, asparges, mais og ramsløksmør.
Grilltallerken med storfe mørbrad, grillet asparges med bacon, mais, småtomat og ramsløksmør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg