Påskelam med gratinerte poteter.

Reklame | Krydra.no Krydder og urter på nett.

Smakfullt, mørt, tradisjonsmat, kulturelt, høytidelig, og ikke minst festmat.

Forskerne strides om hvilket husdyr som var det første vi temmet, nest etter hunden. Mye tyder på at det var sau, og at det kan ha skjedd så tidlig som for 13 000 år siden, altså en god stund før de første jordbruksamfunnene oppsto. Til Norge, mulig for ca. 5-6000 år siden. Lam og påske, går hånd i hånd. Det snakkes mye om offerlammet.

Her skal vi ikke dvele ved offerlammet, selv om lammet er ofret for å skulle lages de deiligste retter av. Lammelår, er for mange den beste påskemiddag. Her kommer en av mine retter.

 

Påskelam med gratinerte poteter.

 

Oppskrift 3 – 4 personer:

  1. 1,2 – 1,5  kg rå  lammestek. 
  2. 12 – 16 poteter tynne skiver. 
  3. Ca. 100 gr. raspet ost. 
  4. 3-4 dl fløte.
  5. 2 hakkede hvl. fedd. 
  6. 1/2 til 3/4 squash i staver. 
  7. 2 middels gulrot i staver.
  8. 10 sjampinjonger delt i 4-6 båter.
  9. 4 buketter blomkål, og samme med brokkoli. Selvsagt den mengde du ønsker.


Under steken ved steking.

  1. 2 dl rødvin. (Helles over steken ved steking)
  2. 1 – 2 sjalottløk.
  3. 1 gulrot i biter.
  4. 2 hvl. fedd.
  5. 1/4 fennikel.
  6. 1 tomat.
  7. 1 laurbær blad.
  8. 1 kvast rosmarin.
  9. Salt og pepper. Til krydring av stek, poteter, grønnsaker og saus.
  10.  1-2 ss. maizena, eller mel til jevning av ca. 4 dl saus.
  11. Litt sukkerkulør. Fargesetting av saus.

12) Sett stekeovnen på 170 – 180 grader. 13) Fres grovkuttede grønnsaker, og ha dem over i en ildfast form. 14) Steken brunes lett, før den legges på toppen av grønnsaker. 15) Pannen kokes ut med vinen, som så helles over stek og grønnsaker. 5) Salt og pepper og rosmarin på.
15) Settes i ovnen og stekes i ca. 1,5 time., eller til steken når 67-69 grader. 16) Skivede poteter legges i en smurt form. 17) Fløte, finkuttet hvitløk, salt, pepper og raspet ost på toppen. Settes i ovnen med steken siste 3/4 til 1 time av steketid. Mulig litt lenger. Kan godt lages dagen før, og settes i ovnen med steken siste 3/4 – 1 time. 18) Gulrot forkokes i ca. 5 min, stekes sammen med squash og sopp 5-10 min før servering. 19) Blomkål og brokkoli dampes lett i ca. 3 min før servering. 20) Steken tas ut av ovnen når den er ferdig. Hviler ca. 15 min under folie. 21) Kraften etter steking, siles fra grønnsaker, has i gryte. Tilsettes maizena. Røres godt. Kokes opp, krydres med salt og pepper. Litt farge tilsettes om ønskelig. Siles om nødvendig.
22) Steken skjæres i passe skiver, og anrettes sammen med grønnsaker på fat. Saus i gryten, eller i sausenebb. Poteter i sin form. Gjerne med tyttebær om ønsket. En smakfull rett.

 

Krydder i maten, fra  Krydra.no

Meld deg gjerne inn som kunde, og bruk også kokkengeir10 og få 10% –  under Klikk her for å skrive inn koden din, om ikke den allerede ligger inne.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg