Scampi på blomkålris (ris) med persille og hvitløksmør.

Reklame |

Blomkål er topp tilbehør til mye mat. Blomkål inneholder lavt karbohydrat innhold, og er en av grønnsaker som passer inn i lavkarbo livsstilen. Blomkål kan erstatte ris, couscous, isteden for potet, som gratinert, pannestekt mm. Her er det bare å bruke fantasien. I retten som nå kommer, er blomkål raspet til ris.

Oppskrift 2 porsjoner.

 • 30 stk. middels store scampi – rå eller kokte. Her brukt kokte. Bruker du rå, husk da å ta ut skittstrengen i ryggen.
 • 200 gr. raspet blomkål.
 • 1 sjalottløk i små terninger.
 • 4 store sjampinjonger. Ta ut stilken, og kutt denne i terninger som løk.
 • 4 stk. små tomater – her brukt plommetomat.
 • 2 stk. – 200 gr. sikori salat. Del opp i blader.
 • 2 gode never bladpersille, eller vanlig persille. Ikke stilker.
 • 5 ss smør.
 • 2 fedd hvitløk.
 • 1 tsj. Hawaisalt, grønn bambus – Krydra.no
 • 1 tsj. Isot chiliflakes – Krydra.no
 • 6 ss. olivenolje til steking.

Inneholder: 1603 kcal – 145,2 gr. fett – 11,8 gr. kbh – 16,7 gr. fiber – 54 gr. protein.

Tallerkener brukt til å anrette maten på, er fra serien til Lifestyle – Benedict fra https://www.norrona.net/bdk-lsn2130-lifestyle-natural-pizza-tallerken-30cm   Finnes i flere farger.

 

Denne retten tar ikke lange tiden å lage. Start med å lage smøret. Ha smør, persille, hvitløk, salt og chili i en food prosessor. Kjøres glatt til et persillesmør. Start med å dampe sjampinjongen i ca. 5 min. Stek samtidig finkuttet løk og soppen du fikk etter stilkene med litt olje. Ha så i scampi – kokt eller rå. Om rå, trenger scampi ca. 5 min steketid. Om kokt, skal denne bare vendes inn i løk og sopp i 2-3 min. Ha i 2 ss. av persillesmøret til dette smelter. Stek med den kokte soppen. Blomkålrisen stekes lett i litt olje og 1 ss smør. Trenger ca. 3 min. Sikorisalaten dampes i litt smør og salt i ca. 2 min. Ha tomater i sammen det siste min. Skal være sprø salat. Anrettes og nytes gjerne sammen med sprudlende vin. I dag nøt vi en Cava – type https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Castellblanc-Brut-Nature/p/1126801
Meget god Cava, med sukkerinnhold <3 gr/ltr vin.

 

Lavkarbo, Italienske fleskepannekaker.

Reklame |

I dag ble det en rett som for mange er en middagsfavoritt, for både voksne og barn. Pannekaker kommer i mange former, og med mange smaker som topping. Alt fra forskjellige syltetøy, til bacon/flesk – også tacopannekaker. Her kommer en med smak av Italia. Pannekakene er samtidig lavkarbo. Smaks satt med pesto, parmesan og bacon, er dette en annerledes smaksbombe.

 

Oppskrift 4 porsjoner. (8stk pannekaker)

 • 3 egg.
 • 3 dl mandel melk. Alpro  Almond no sugar..
 • 150 gr. bakemiks – Ketolyse.no
 • 135 gr. raspet gulost Synnøve – Norvegia ost.
 • 1 tsj. oregano – Krydra.no
 • 1 dl kremfløte.
 • 1,5 dl vann.
 • 1 tsj. bakepulver.
 • 2 ss. olivenolje.
 • 400 gr. bacon i skiver.
 • 130 gr. småtomater, delt i to.
 • 4 ss  pesto blandet med 4 ss olivenolje.
 • 4 ss småskivet parmesanost.
 • 4 kvaster bladpersille.

Anrettet på tallerkener – Lifestyle fra Norrøna – www.norrona.net. Lifestyle får du i flere farger og størrelser. Flotte tallerkener å dekke ditt bord med.

Inneholder: 3915 kcal – 320,9 gr. fett – 17,1 gr. kbh – 28 gr. fiber – 230,1 gr. proteiner. (4,275 gr. kbh/porsjon).

Rør sammen egg, de våte og tørre ingredienser. Raspet ost tilsettes. La røren stå å svelle. Stek bacon sprøtt, og sett det til side. Bruk fettet som skytes fra baconet  i røren. Kjøl litt ned før det røres inn. Stek pannekaker gyllen brune på begge sider. varm så lett opp baconet igjen.
Anrett 2 pannekaker på tallerken med litt bacon i og på topp av pannekaker. Drypp med pesto over. Pynt med delte parmesan, tomater og persille.

 

 

 

Bacontoppet ørretfilet med krydderbearnaise.

Bearnaise, er for mange en vanskelig saus å få til. Sausen er i hollandès familien. Bearnaise skiller seg ut med smak og styrke. Begge sauser består av eggeplommer og smør, samt smakstilsetninger. Hollandès tilsettes ofte sitron og hvit pepper. Ofte brukt på hvit asparges.
Bearnaisè, smaksettes med essens som lages på estragon, eddik, urter, pepper, sjalottløk og hvitvin. Også eggeplomme og smeltet klaret smør. I denne retten, er sausen tilsatt sennep, peppermiks og salt. Også finhakket bladpersille.

Oppskrift 2 porsjoner.

 

Start med å lage bearnaisen. Rør sammen eggeplomme, eddik, vann, støtet- i morter, 1 tsj. pepper og sennepsfrø, og tørket estragon i en bolle. Varm opp vann. Ta vannet av platen, og visp eggemassen over varmt vann til en passe kremsaus. Klaret smør røres inn i en liten stråle. Sausen skal ikke tilbake på platen. Da sprekker den. Bacon sprøstekes, kjøles lett ned, og knuses. Fisken stekes 2-3 min på hver side. Krydres med rest av krydderblanding, tilsatt saltet. Aubergine stekes gyllen på begge sider. Krydres lett. Brokkoli dampes i lettsaltet vann i 3 min. Herlige smaker.

 

Mat til glede og inspirasjon året rundt.

Kjøkkenbordet er et godt samlingspunkt. Her utspiller det seg mange gode stunder, der felles for alle er mat, de gode samtaler, idemyldring mm. Hvorfor er det å “spise sammen” bra for oss? Det har ikke bare med mat å gjøre. Det er fellesskap, samhold, gode stunder med sine nærmeste. Ser en til de eldre på institusjoner, er det å spise sammen kanskje det eneste de har denne dagen. Sitte for seg selv, er ikke det vi ønsker. Da er det å ” spise sammen ” et løft i hverdagen. De gode lukter og smaker, det å få servert det en kanskje fikk som liten, og husker mor laget på kjøkkenet, kanskje var det far som hadde skaffet råvaren til middagen. Dette er ting som de eldre vil ha goder av. De yngre, små, har for mange forstyrrende aktiviteter, som tv titting, data, spillverden, sport og andre fritidsaktiviteter som forstyrrer den gode middagsstunden. Kanskje skal vi foreldre senke skuldre, trekke pusten, ta barna fri fra disse stressende hverdager og ta måltidet sammen  tilbake. Vi spiser alt for lite sammen. Ja, en kan gjerne si at det er for vanskelig og tar for lang tid å lage maten, men det er ikke helt riktig. Nå får en matkasser, matvarer på døra, oppskrifter som ikke tar lang tid å følge, god og lettvinn mat, som en burde få hele familien til å ta del i. De eldre med demens/ alzheimer, dårlig husk, har stort behov for fellesskapet. Det å få gjøre oppgaver, gjør hverdagen beriket. Dekk gjerne med “det gamle dekketøyet” som bestemor/ bestefar husker og har historier om. Gjør måltider til de gode stunder. La alle få ta del i måltidet, dekke bordet, ta oppvasken mm. Alle har godt av de oppgaver som følger et måltid. Et måltid sammen – en gang i løpet av dagen, er rekreasjon for alle. I denne tiden hvor mange sliter psykisk, kanskje bør en invitere den alenesittende naboen. Gi et måltid på døren om ikke det passer denne ene gangen, for så å invitere til neste måltid. Samle alle til å spise sammen. Lykke til. “Carpe Diem”

 

I  min matblogg – kokkengeir.blogg.no gir jeg dere Mat til glede og inspirasjon gjennom hele året. Her finner dere mange enkle og gode oppskrifter som jeg håper dere finner tiden til å prøve ut. De fleste retter er og kan lages i løpet av 30-40 min. Ta med alle på oppgaven.

Legger ved noen bilder av retter som ligger på bloggen her. Klikk deg inn på bloggen og få de mange oppskrifter.

Hold pilen over bilder, og du linkes til oppskrift – produkt.

 

 

 

 

Salt svinebog med stuet spisskål. (Lavkarbo)

Spisskålen, er en vår kål. Den minner om sommerkålen, med mild og fin smak. Nytes godt kald og sprø, som smørdampet eller stuet som i denne retten. Spisskålen er en god lavkarbo grønnsak, med 0,9 gr. kbh/ 100 gr. Spisskålen passer til det meste av mat. Har lite eller ingen behov for lang koke/steketid. I woker, tilsetter du kålen like før servering. Sprø og fin.

 

Oppskrift 2 porsjoner.

Inneholder: 1566 kcal – 128,4 gr. fett – 9,4 gr. kbh – 10,6 gr. fiber – 88 gr. protein.

Avbildet med tyttebærsyltetøy. Tas bort som lavkarborett. Ellers kokes poteter til de som ikke er på lavkarbo.

Skyll kjøttet i kaldt vann, før du legger det i en passe gryte, tilsetter kaldt vann til litt over kjøttet. Kokes opp, skummes for skum som dukker opp på toppen. Koketid ca. 1,5 time. Ta ut av gryten, og kjøl lett ned. Kutt av det overflødige fettet. Tas vare på.
Kålen kuttes i passe biter. Freses lett i smør, 2 min –  sammen med raspet sellerirot. Sennep og pepper støtes i en morter og tilsettes kåle’n. Fløten kjøres med fettet du skar av kjøttet med en stavmikser til en krem. Denne kremen tilsettes kålen. Røres godt om. Ikke behov for salt i retten, da salt svinebog gjør saltsmaken. Kok brokkoli i 3-4 min i kokekraften. Leg til slutt i kjøttet igjen til oppvarming før servering.
Om du vil ha en fullverdi middag, kokes poteter – 2-3 poteter pr pers. Dette smakte himmelsk.

 

Entrecotè biff med Ancho chili.

Entrecôte fra storfe nakke, er regnet som et av de mest saftige og smakfulle kjøttstykkene på dyret. Dette skyldes god fettmarmorering i og rundt muskulaturen. Kjøttet er også kjent som “RibEye”. Helstekt eller grillet, skåret i saftige biffer, eller ternet til edlere gryter, biffsnadder og wok. Entrecote er anvendelig til mye. I retten som nå kommer, blir det biff i kombinasjon med chili, rosenkål, småtomater.

 

Oppskrift 2 porsjoner.

Inneholder: 176 gr. fett – 19,6 gr. kbh – 11 gr. fiber – 98,7 gr. protein.

Entrecotè kan stekes som biffer, eller svis hel av i pannen og stekes i ovn på 180 grader til 56-58 grader i kjerne. La biffer, biffstykket hvile 5 min etter steking. Krydres med peppermiks og salt som støtes sammen i en morter. Chili varmes i pannen, legges over i varmt vann for svelling. Rosenkål og løk stekes i litt smør og olje. Krydres lett med salt og peppermiks. Ha i tomater like før servering. I creme fraiche, blandes resten av kryddermiksen. Anrettes med parmesan på topp og den kalde creme fraiche rundt.

 

 

 

Lavkarbo, helse, trening og mat.

 

KokkenGeir – jeg har mange innslag med mat med lavkarbo.

 • Hva er ditt mål med trening?
  Velvære og helsen er for de fleste de riktige svar. Livsstiler endrer seg, og med det også andre retningslinjer for livet fremover. Med trening, ønsker en å legge om spisevaner. Her er der mange veier å gå. En av disse veier er lavkarbo diet. Vil ikke kalle det diet, men livstil endring. En diet, er noe man går på over kortere tid, men denne form for omlegging er noe man kan fortsette med. Lavkarbo er mat der karbohydrater er delvis fraværende i kosten. Karbohydrater er den raskeste måten for kroppen å hente brensel på. Sukker er det de fleste forbinder med høykarbo. Også hvete, da fin hvete som i hvetemel er å regne som en av værstingene her.  Hva er målene for de som starter med denne livsstil endringen? Her er mulig noen av svarene.
 • Flott figur og sunnere hud.
 • Bli slankere uten sultfølelse.
 • Komme i bedre form, få mer energi.
 • Høyne livsstandardenDer finnes en del lavkarbo veier å gå. Noen av dem som har fokus på dette, er Dr Fedon Lindberg, Atkinson, og Ketolysekuren. Dette er et fåtall av valgene. Noen påstår de ikke driver med slanking, som f.eks Dr Fedon Lindberg, men fellesnevneren for alle disse er at til sist vil du gå ned i vekt om du går veien riktig. Alt i alt, vil du spise mer riktig, trening hjelper deg på veien, samt kostholdet endrer seg. Lavkarbo er matveien å gå om du vil redusere karbohydrater, medfølgende vektreduksjon. Ketolysekuren er den kuren jeg har vært mest opptatt av. Vet at dette virker, da jeg selv har fulgt, og til tider følger denne form for livstil endring. – her kan du melde deg inn for å få all info og produkter om du ønsker. Dr Torkil P Andersen, lege ved Havstad legesenter i Arendal. Der er en god del opplysninger å lese på om du ønsker å hvite hva dette dreier seg om, men du vil også få litt forklaring her.Hvorfor ikke:
 • Spise vanlig mat, og spise deg mett.
 • Redusere inntak av karbohydrater.
 • Endre kroppens forbrenning.
 • Trene vanlig for å komme i bedre form.

I bloggen min, finner dere mange oppskrifter, samt en 14 dagers meny, der karbo innholdet daglig ligger på ca 20 gr. kbh. Følger du denne, vil du gå ned i vekt.

Hilsen KokkenGeir.

Her er noe av de retter med lavkarbo.

Link til 14 dagers menyen. https://kokkengeir.blogg.no/category/14-dager-med-lavkarbo

Her et utvalg av retter. Klikk på bilder, og du kommer til oppskrifter. (Kommer snart)

 

Lavkarbo Gyroskrydret svinekjøtt i pita.

Lavkarbo frokost.

 

 

Creamy clam chowder soup. (Low carb)

3 – 4 portion.

 •  1 kg. mussels
 •  1 yellow onion. 90 grams.
 •  30 grams. grated carrot.
 •  1 clove garlic.
 •  1 dl. cream.
 •  Salt, pepper and a little crushed fennel seeds.
 •  Broth of steamed mussels. Ca 2 dl.
 •  2 dl. fish broth.
 •  1 tbsp. maizena,

A total of approximately 16.56 gr. kbh for the recipe.

Clean the mussels. Mussels steamed in 2 dl. fish broth. About 2-3 min. Do not use closed shells.
Cut onion and garlic into small cubes. Sizzle in butter. Grated carrot added.
Add the cream, broth. spices and starch. Stir. Let it boil for about 5 min before mussels are added just before serving.

If you let out the maizena, you will have a dish with 10.5 carbs. The soup will bee thinner.

 

 

 

Kyllingbiff med mango og karrisaus.

Mange er kanskje skremt til ikke å spise kyllingprodukter. Media skremmer folk til å tro at kylling nå er mye farligere enn før. Tull. Der er større fare hvordan du håndterer produktet hjemme, på samme måte som all annen mat som behandles hjemme. Godt renhold, og kontroll på hvordan ikke å kryssforurense, er utslagsgivende for et godt resultat. Vi spiser like mye kylling som før.

Oppskrift 2 porsjoner:

 •  2 stk. store lår, benes ut.
 •  1/2 løk i terninger.
 •  1/2 søtpotet i terninger.
 •  1 god skive sellerirot i terninger.
 •   2 selleristenger i grove strimler.
 •  1/3 squash i grove strimler.
 •  1/2 pk sukker erter i strimler.
 •  Salt, pepper og sitron som smaks forsterkere.

Begynn med å steke søtpotet, løk og sellerirot. Deretter stekes kyllinglåret som en biff, først med skinnsiden ned. Ca 3 min på hver side. Resten av grønnsaker stekes ca. 2-3 min før servering.

Sausen består av:

 •  1/4 mango i terninger.
 •  1/2 løk i terninger.
 •  1 lite eple i terninger.
 •  1 dl fløte.
 •  1 dl. vann.
 •   Karri, salt, pepper, litt buljong og smør.

Fres mango, løk og eple i litt olje. Tilsett karri 2-3 ts, eller etter så sterkt du vil ha retten og la det frese ca. 1/2 min. Fløte og vann tilsettes. Alt kokes ned slik at sausen tykner av seg selv. Smak til med salt, pepper og litt grønnsaks buljong. Sausen skal være lett sødme i. Rør inn litt smør før servering. Fremmer smaker.

Asiatiske fiskekaker.

I denne retten, er der brukt lyrfilet som utgangspunkt for fiskekaker. Ellers er der vannmelon i sausen. Smaker av ingefær, preger hele retten.

Opskrift 3 personer:

 •  400 gr. lyrfilet.
 • 1 egg.
 • 2 toppede tsj. potetmel.
 • 1 tsj. raspet ingefær.
 • 1 tsj. sitronpepper.
 • 2 ts salt.
 • 1/4 hakket rødløk.
 • 1 ss hakket koriander.
 • 1 dl ris, kokes.
 • 2 ss hakket persille.
 • 1/2 pk. sukkererter, 2 gulrot i tynne skiver, 1 stk. løk i båter.

Kutt fisken i terninger. Kjøres så i food prosessor, sammen med punkt 2) – 8).Kjøres til en grov masse. Risen settes til kok. Les på pakke. Fiskekaker formes som spiseskje store kaker. Ca. 10 kaker av denne oppskrift. Grønnsaker stekes/ wokes like før servering. Skal være sprø. “Al Dente”.

Sausen:

 •  300 gr. vannmelon.
 • 2 ss hakket ingefær.
 • 1 dl appelsinjuice.
 • 1 stk. sitrongress i lake.
 • 2 ss soyasaus.
 • 1 ss østerssaus.
 • 1 tsj. sukker. 1 tsj. pepper, 1 tsj. salt.

Vannmelon kuttes i terninger. Alt has i gryte. Kokes i ca. 10 min. Sitrongress tas ut. Krydder i. Kjøres glatt med stavmikser. La koke noe inn. Siles.