Bearnaise, er for mange en vanskelig saus å få til. Sausen er i hollandès familien. Bearnaise skiller seg ut med smak og styrke. Begge sauser består av eggeplommer og smør, samt smakstilsetninger. Hollandès tilsettes ofte sitron og hvit pepper. Ofte brukt på hvit asparges.
Bearnaisè, smaksettes med essens som lages på estragon, eddik, urter, pepper, sjalottløk og hvitvin. Også eggeplomme og smeltet klaret smør. I denne retten, er sausen tilsatt sennep, peppermiks og salt. Også finhakket bladpersille.
Oppskrift 2 porsjoner.
- 300 gr. ørretfilet.
- 6 skiver aubergine.
- 6 brokkolibuketter.
- 2 eggeplommer.
- 125 gr. smeltet smør – klaret. Dvs at smøret er øset fra saltvannet som dannes når det smaltes og står og hviler.
- 2 tsj. tørket/ syltet estragon.
- 2 tsj. sennepskorn – Krydra.no
- 1 tsj. Hawaisalt, rødt – Krydra.no
- 1/2 tsj. peppermiks, 4 pepper – Krydra.no
- 2 korker 7 % eddik.
- 4 korker kaldt vann.
- 4 skiver bacon.
Start med å lage bearnaisen. Rør sammen eggeplomme, eddik, vann, støtet- i morter, 1 tsj. pepper og sennepsfrø, og tørket estragon i en bolle. Varm opp vann. Ta vannet av platen, og visp eggemassen over varmt vann til en passe kremsaus. Klaret smør røres inn i en liten stråle. Sausen skal ikke tilbake på platen. Da sprekker den. Bacon sprøstekes, kjøles lett ned, og knuses. Fisken stekes 2-3 min på hver side. Krydres med rest av krydderblanding, tilsatt saltet. Aubergine stekes gyllen på begge sider. Krydres lett. Brokkoli dampes i lettsaltet vann i 3 min. Herlige smaker.