Halloween. Fra skumle fjes til mat på bordet.

Reklame | Krydra.no Krydder i maten.

Halloween, eller Allehelgensaften, feires som regel 31 oktober. Ofte legges denne feiringen til nærmeste helg. Halloween har utviklet seg til en høytid der en tar for seg døden. Der er mange historier om hvordan denne høytiden kom til. Ordet Halloween, kan tidfestes til rundt 1754. Det er av Kristent opphav, selv om mange mener det er påvirket av keltisk folketradisjon. Mulig med hedenske røtter. Mange kler seg ut med skumle bekledninger. Pynter med gresskar, som ofte har et skremmende uttrykk. Det viktigste symbolet som brukes er jack-o- lanterne. Et fjes utskåret i et gresskar med et lys i. Ellers knyttes der ofte skumle eller makabre elementer til Halloween, som svarte katter, hekser, skjeletter, flaggermus mm.

Gresskar er en frukt fra plantefamilien Curcubita, som tilhører gresskarfamilien. Der finnes om lag 20 arter. Den mest kjente er kjempegresskar Curcubita maxima, med sin oransje farge.
Gresskaret er opprinnelig fra Nord-Amerika, der det har blitt brukt i nær 10000 år. Gresskar brukes mest til mat og dekorasjon, men der finnes også gresskar som brukes til å lage skåler og musikkinstrumenter mm. Gresskaret skal ha kommet til Europa på 1500- tallet. Først på 1800-tallet fikk det status innen matlaging.

Mange vet ikke helt hva de skal bruke innmaten i gresskaret til når det er skjært ut. Der finnes mange oppskrifter på hva du kan lage av gresskar på nett. Av gresskar kan du blant annet lage supper, kan syltes, brukes som/ og sammen med grønnsaker, i bakverk, i paier mm. Kun fantasien som stopper deg for hva du vil lage.

Jeg tok for meg mitt gresskar, og har valgt 3 måter i retter som her kommer.

 

SALVIE OG PEPPERMARINERT KYLLINGFILET MED POTET OG GRESSKARGNOCCHI.
SERVERT MED OVNSTEKT GRESSKAR OG SQUASH.

Oppskrift til 4 porsjoner.

600-800 gr. kyllingfilet. (4 fileter).

400 gr. squash.

400 gr. gresskar.

300 gr. poteter. (melne poteter)

100 gr. gresskar. (til gnocchi).

Ca. 100 gr. hvetemel. (til gnocchi).

5 salvieblader – eller 1 ts. tørket salvie.

2 ts. røkt grønn pepper.

2 ts. keltisk salt.

4 ss. smør.

2 ss. honning.

Olivenolje til steking.

1 stk. buljongterning – grønnsak. (eller du koker din egen på gode grønnsaker).

Kyllingfileten oljes og krydres med knust pepper, litt salt og salvie. Settes vekk for å trekke til seg smaker. Poteter skrelles. Gresskarkjøttet merket med gnocchi, og poteter kuttes i passe biter. Kokes mørt. Vannet siles fra. Kjøles noe ned. Bruk en stauker for å mose poteter og gresskar. Ha i litt salt, og elt inn litt og litt mel om gangen. Mulig du må bruke noe mer mel enn oppgitt mengde. Deigen skal ikke klisse på fingrene når den er klar. Kan settes kjølig mens du tar for deg resten av retten. Kutt resten av gresskar i passe biter, klar for steking i ovn. Ha litt olivenolje og smør i en ildfast form. Krydre gresskar med litt salvie, salt, og topp med honning. Settes i stekeovnen på 180 °C i ca. 20 min. I tiden gresskar steker, kuttes squash i passe staver. Ta gjerne ut kjernen. Svi av kyllingfilet på begge sider. Legges over i en ildfast form, og stekes med i ca. 12-15 min i ovnen.

Buljongen gis et oppkok. Slå ned varmen, slik at det ikke bobler. Potet og gresskardeigen rulles ut i ca. 2 cm. tykke ruller. Skråskjæres i ca. 1 cm tykke biter. Legges over i buljongen. Når de flyter opp er de ferdige. Legges over på et fat med litt olivenolje på. Gnocchi stekes lett i smør og olivenolje, tilsatt salvie. Squash stekes i litt smør. Krydre gnocchi og squash med salt og pepper.
Retten legges opp så snart kylling og gresskar kommer ut av ovnen. Salviesmøret du får under steking av gnocchi, er sausen til retten.

 

Salvie og peppermarinert kyllingfilet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pollo alla Marengo.

Reklame | Krydra.no Alt krydder i maten.

Denne retten har en over 200 år lang historie. Napoleon Bonaparte fikk laget denne retten til seg etter slaget i Marengo ved Alessandria i 1800. Det strides litt om hvem som laget retten. Mulig var det en piemontesisk bondekone, eller så var det kokken Dunand som skulle lage retten til sin sjef. Kokken hadde ikke mange ingredienser for hånden, men kunne nytte seg av en kylling, noen egg, litt kreps og olivenolje. Hadde også til rådighet gammelt brød og hvitløk. Kyllingen ble delt opp i passe biter, stekt i olivenolje sammen med hvitløk. Servert med stekte egg og garnert til slutt med brødkrutonger på toppen, ble dette en respektabel rett å servere Napoleon. Retten har i den senere tid endret seg noe, og fått flere klassiske utførsler. Egg og krutonger har mer eller mindre forsvunnet og er erstattet med tomater og sjampinjongerog småløk. Retten lages også med kalvekjøtt i enkelte regioner.

I retten jeg her laget, har alle ingredienser, uten brødkrutonger. Isteden for stekte egg, har jeg eggerøre. Har ellers i småløk.
Av kyllingskråget som ble igjen etter å ha tatt ut fileter og lår, kjølte jeg ned og plukket for kjøtt. Kokte skråget sammen med litt gulrot, løk, purre og sitron. Av kjøttet kunne jeg lage en kyllingsuppe, nok til 2 porsjoner. Kunne ellers laget en kyllingsalat, brukt i en pastarett, eller i en stekt ris. Utrykket “To Good To Go”, praktiseres.

 

Oppskrift 5-6 porsjoner.

  • 1 stk. kylling. 2,2-2,5 kg stor.
  • 5 ss.olivenolje.
  • 500 gr.tomater.
  • 1 1/4 ltr. tørr hvitvin.
  • 1 1/4 ltr kyllingkraft.
  • 2 hvitløkfedd.
  • 250 gr. sjampinjong.
  • 200 gr. småløk/ sylteløk.
  • 1 sitron – saftren.
  • 1 1/4 dl. vann.
  • 2 ss. smør.
  • 4 egg.
  • 1 bunt persille – bladpersille.
  • 1/2 bunt basilikum.
  • 5-6 krepsehaler – scampi med skall.
  • 2 stk. loffskiver til krutonger.
  • Salt, nymalt pepper.

Tilberedning ca. 1 1/4 time.

  1. Del kyllingen i 10-12 biter. Gni dem inn med salt og pepper.
  2. Varm opp olivenolje i en passe stor gryte, brun kyllingbitene på alle sider. Ca. 10 min. Ta opp bryststykkene og sett dem til side.
  3. Tomater skåldes i kokende vann. Lag et kryss i topp og bunn. Ha dem i det kokende vannet 1/2 min. Legges over i kaldt vann. Ta skinnet av. Behold skinnet. Dette kan du tørke på lav varme i ovnen og bruke i gryteretter ol.
  4. Fjern kjernen og grovhakk tomatene. Ha dem over kyllingen sammen med hvitvin og kraften. La det småkoke under lokk i ca. 45 min.
  5. Soppen og løk renses/ skrelles. Deles i passe biter. Stekes i 1 ss smør, ca. 10 min. Ikke for sterk varme. Krydfres med 2 ss. sitronsaft, salt og pepper.
  6. Kok opp vannet og resten av sitronen. Ha i krepsehaler, og la det trekke i ca. 10 min.
  7. Ta kyllingen ut av gryten. Kok sausen i til passe tykkelse, og smak til.
  8. Legg så i all kylling. La det bli gjennomvarmt. Rør i sopp og løk.
  9. Smelt 1 ss. smør. Rør sammen egg, og lag en eggerøre. Dryss over litt salt og pepper.
  10. Hakk persille og riste brødet. Lag krutonger av brødet når det er ferdig.
  11. Anrett kyllingraguen sammen med kreps, eggerøre og krutonger.
  12. Pynt med hakket persille og basilikum.
  13. Ønsker du tilbehør, kan du lage noen ovnsbakte båtpoteter med godt krydder.

Dette blir en saftig og god kyllingrett.

 

Pollo Marengo.
Pollo Marengo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deilig eplekake med hjemmelaget eplemos og mascarponekrem.

Reklame | Krydra.no Alt av krydder i maten. Bestiller du krydder fra Krudra.no, bruker du KokkenGeir10, og du får 10 % på din første bestilling.

Høsten byr på mange frukter. En av dem er eplet. Eplet har sin opprinnelse fra Kaukasusfjellene. Historien går helt tilbake til steinalderen.Skal vi følge bibelenhistorien, er eplet virkelig gammelt. Egyptere, Romere og Grekere spiste epler i gammel tid.
Den forbudte fruktem Adam og Eva spiste av, kalles i dag gjerne for eple. Den gule kveden som sådde splid mellom vakre greske gudinner, er blitt til et stridens eple. I norrøn muytoligi, voktet Idunn en mengde eplersom gudene spiste for å holde seg unge. Epler har mangen historier med seg.

I dag har eplet fått ryktet på seg for å være legende. “An Apple a day keeps the doctor away”. Uttrykket stammer fra 1900-tallet.
Med det menes at om en spiser sunn mat, vil du kunne holde deg frisk og ikke ha behov for å besøke legen så ofte.
I mange tidsskrifter informeres der om hvorfoe eplet er så sunt. Eplet inneholder en del fosfor, som skal være helsebringende.
Det sies at eplet er godt mot søvnløshet, det styrker hukommelsen, det forebygger hjerneskade, det bedrer tannhelsen, det er med på å bekjempe kreft, det er med på rensing av arteriene, det reduserer risiko for diabetes, det er med å regulere tarmfunksjonen, det fremmer vekttap, det styrker skjelettet. Der er mye som sies om eplet. Eplet er den nest mest populære frukten i Norge. Vi spiser ca. 10 kg epler hver av oss i året. Kun banan er større. Vi spiser ca. 17 kg. banan.

Historien sier at eplet dukket opp i Sauherad i Hardanger, årstallet er 1663, da Eva blir malt med et eple på altertavla i Nes kyrkje. Den første frukthagen med epler ble plantet ved Sauherad prestagard i 1738.

Der finnes utallige slag epler. Der dyrkes omlag 25 arter i Europa, Asia, og Amerika.

Imatlaging, nyttes eplet ofte i kaker og paier, som eplemos eller eplemost. i sider, juiceog calvados (alkoholholdig drikk).
Selvsagt er bruken av eplet i mat opp til deg som bruker denne herlige frukten. Kun fantasien stopper deg til hvor eplet kan nyttes.
I denne oppskrift som kommer, er eplet hovedingrediensen i eplekake. Inspirert av en av mine kokkekoleger i Italia.

 

Oppskrift til 26 cm. ringform.

  • 700 gr. epler.
  • 100 gr. sukker.
  • Saften og skallet av 1 sitron.
  • 125 gr. sukker.
  • 160 gr. mykt smør.
  • 2 egg.
  • 250 gr. hvetemel.
  • 2 ts. bakepulver.

Sett stekeovnen på 170 °C. Bruk en springform på 26 cm til denne kaken.

  1. Vask eplene godt. Ta bort eventuelle stygge biter.
  2. Skrell og del eplene i 4 båter. Ta bort kjerner.
  3. Ta vare på skall og kjerne.
  4. Skjær så epler i passe biter, som legges i en skål.
  5. Press sitron over epler, og tilsett 100 gr. sukker. Blandes og settes til side i ca 1 time.
  6. Epler vil gi fra seg litt væske. Ta også vare på denne væsken.
  7. Visp så resten av sukker og smør hvitt.
  8. Tilsett så et og et egg av gangen.
  9. Siktet med og bakepulver tilsettes litt etter litt.
  10. Sil epler, og rør epler godt inn i røren.
  11. Raspet sitronskall røres også inn.
  12. Om røren er for fast, røres litt væske fra epler inn i røren.
  13. Ha røren over i formen. Ha bakepapir i bunn. Smør sidene lett med litt smør.
  14. Holder du igjen litt sukker, kan du strø dette på toppen. Du får en litt sprø topp.
  15. Stek kaken på nederste rille i ca. 50 min – 1 time.
  16. Kjenn om kaken er ferdig med en tannpirker/ grillspyd av tre. Sitter deig fast på pinnen, stekes den litt til.
  17. La kaken hvile i formen til den er passe temperert.
  18. Dette blir en saftig og god kake.

Jeg laget ellers eplemos av kjerner og skall. Ha dette i en gryte, sammen med 3 ss. brunt/ hvitt sukker. Fyll på ca. 1 ltr vann, og resten av sitronen du presset saften av. La dette koke 3/4 – 1 time. Sil eplerester fra saften. Ta vare på saft, som du kan koke inn til sirup.
eplerester presses gjennom en sil, Du får da eplemos. Kjøles ned, og kan godt brukes som topping på kaken ved servering. Sirupen kan du bruke i sauser, f.eks karrisaus, kremsauser til kylling eller svin. Gir god smak. Jeg fikk 30 gr. svinn – 1 ss. eplerester som jeg kastet.

Eplekaken anrettes med mascarponekrem irørt litt melis,samt eplemos du fikk ved koking av eplerester. Lykke til.

 

Eplekake.
Eplekake.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eplekake med eplemos og mascarponekrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjemmelaget eplemos og eplesirup.

Raspeballer med salt svinebog og høstens rotgrønnsaker.

Reklame | Krydra.no Alt krydder i maten.

Fra Jord til Bord med «Troll» i fokus.

Dette er ikke en historie om Troll, som i de gamle eventyr, men som handler om
potet med navnet Troll.

Høstferien i Agder er snart over. Høstferien var tilbake i tid en ferie, kalt potetferie. Skolebarn og – ungdom fikk fri for å hjelpe til med innhøsting av poteter. Denne tiden er forbi. I dag skjer innhøsting for det meste med traktor.

Potetplanten kommer fra Andesfjellene i Sør- Amerika. Her har den med sikkerhet blitt dyrket i ca. 3000 år. Forskere mener å kunne bevise at lokalbefolkningen i Andersfjellene har dyrket poteter så langt som 4000-7000 år tilbake i tid. Poteten kom til Europa på 1550-tallet en gang. I Irland har der blitt dyrket poteter på 1600-tallet. Der var den absolutt den viktigste delen i ernæringen i årrekker. Føst på 1800-tallet ble poteten dyrket i stor skala.
Til Norge, kom poteten like før 1750 årene, og ble dyrket på åkerland rundt 1760-tallet. Tromøy omtales som den første plassen poteten fant veien, før den vandret videre i Norge. Her nevnes prest Jens Boye, som omtaler poteten i 1747.
Der finnes i dag utallelige sortert poteter å få tak i. En av dem, er Troll poteten. Troll poteter ble godkjent i 1981, og ligner på Pimpernell.
Den er noe mindre rød på utsiden, og ikke fult så gul inni. Troll poteten er motstandsdyktig mot tørråte, og brukes ofte i økologisk dyrking.

Troll er en halvsen potet som dyrkes over hele landet. Knollene er store og rundovale med sterkt rødt skall og kraftig gult kjøtt. Det er en god matpotet med høyt tørrstoffinnhold og har god lagringsevne. Poteten er tilgjengelig i januar, oktober, november og desember.

EGENSKAPER.
Potet har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare. Lagring 4-6°c

I retten som her kommer, bruker jeg Trollpotet dyrket på Tromøy. Øystein Fredriksen, den store gulrotbonden på øya, dyrker ikke bare gulrot, men også poteter. Trollpotet finnes i forskjellige størrelser, og Småtroll er blitt populære på middagsbordene. Småtroll brukes gjerne som en ovnstekt selskapspotet med godt krydder. Skrubbes, oljes, krydres godt, og stekes til de er godt møre.

De “Store Trolla”, holder seg godt under koking, og i retten som her kommer, er de forkokte, samt raspet til bruk som raspeballer.
Sammen med høstens gulrot og kålrot, salt kjøtt og sprøstekt bacon, er retten et herremåltid.

Raspeballen har sin historie tilbake til samme tid som poteten fikk sitt skikkelige fotfeste op 1800-tallet. Siden poteten ga større og mer stabile avlinger, eksperimenterte de med poteter blandet med mel. Ut av dette fikk de også potetkaker, flatbrød, lefser mm.
Raspeballer har flere navn. Her nevnes klubb, raspekake, komle, kløbb, kompett. På vVestlandet er raspeballer ofte brukt som potet. Serveres ofte med salt svin eller lammekjøtt, vossakorv, smeltet smør som tilbehør. Noen bruker sukker, noen sirup, noen tyttebær.
Der brukes også brunost i enkelte deler av landet. Sprøstekt bacon nytes også til raspeballer.
Håper dere prøver dere på denne gode og tradisjonsrike husmannskosten.

Oppskrift 4 porsjoner.

  • 750 gr. raspede poteter – ikke av de melne.
  • 300 gr. kokte – moste poteter.
  • 3 dl. byggmel.
  • 2 ss hvetemel.
  • 2 ts. salt.
  • (Litt væske om deigen blir for tykk – forsiktig)
  • 800 gr. lettsaltet kjøtt. Lam eller svin.
  • 600 gr. Vossapølse eller røkt middagspølse.
  • 120 gr. bacon.
  • 300 gr. kålrot i staver.
  • 300 gr. gulrot i staver.
  • 250 gr. smeltet smør. Tine eller Kviteseid, eller andre smakfulle sorter.
  • Søtt tilbehøretter hva som er ønsket – her brukt sukker.
  • Kokekraft fra koking av kjøtt. Brukes til å trekke raspeballer i.

 

  1. Kok kjøttet til det er mørt. Ca. 1,5 timer.
  2. Hold kjøttet varmt i litt av kraften. Resten til trekking av raspeballer.
  3. Skrell potet og riv dem på rivjern eller i en foodprosessor. Klem ut litt av væsken.
  4. Riv eller mos de kokte potetene. Bland kokte og rå poteter med mel og salt.
  5. Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Lag raspeballer med en skje og legg dem forsiktig ned i vannet/buljongen som er tett opp mot kokepunktet. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig.
  6. La raspeballene trekke/ ikke koke,  i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom. Bruk gjerne en passe spiseskje.
  7. Kok kålrot og gulrot til de er passe møre. Gjør ikke noe med litt motstand. Litt salt i vannet.
  8. Pølser stekes, bacon sprøstekes.
  9. Smør smeltes – ikke brunes.
  10. Anrett på fat.
  11. Vi drikker ofte melk til denne retten.

Håper det vil smake. Dette er skikkelig husmanskost som sitter lenge. Rester av raspeballer, stekes ofte neste dag.

 

Raspeballer.
Raspeballer med tilbehør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosciutto e fichi. (Friuli) – Spekeskinke med fiken.

Denne retten fra Italia, regnes inn i kategorien Antipasti – forretter eller småretter. En rett fra Friuli i det nordøstlige Italia.
Denne retten serveres med St. Daniele skinke. St. Daniele skinken produseres fra utsøkte skinker, og modnes ved luft tørking  i minimum 12 mnd. Retten kan varieres, og anrettes også gjerne med cantaloupe melon, annen spekemat som f.eks salami, eller som her en spekeskinke. Min spekeskinke er fra Grillstad/ Stranda sitt utvalg.

FERSK FIKEN

Ferske fikener er en skjør delikatesse, med spiselig skall og fløyelsmykt fruktkjøtt. Fruktkjøttet smaker søtt og nøtteaktig, og inneholder små spiselige kjerner. Prøv fikener til for eksempel ost, eller spekemat. Fikener spises naturelle. Prøv de også i fruktsalaten, eller til is. Fikener passer også godt til ost, og kan serveres ovnsbakt. (Info Bama.no)

CANTALOUPE

Liten og søt utenpå, fantastisk og nydelig inni. Denne melonen byr på en sterk og flott oransje farge, med masse herlig smak. Fruktkjøttet er dessuten supersaftig, og perfekt til både juice og smoothies. Spis den rett fra skallet, ha den i fruktsalat, bruk den i smoothie, juice, salater eller som garnityr. Cantaloupe er også kjempegodt sammen med spekemat, og pynter opp ethvert fruktfat. (Info Bama.no)

 

Oppskrift 4 porsjoner.

  • 150 gr. spekeskinke. (1 pk.)
  • 4 stk. fikener.
  • 4 båter cantaloupe melon.
  • Kvernet sort pepper.
  • 2 ss olivenolje.
  • 2 tsj. balsamico.

Olje og balsamico er ikke med i den orginale oppskriften. Smaken du får ved å tilføre dette,  høyner smaker.

 

  1. Legg skinken litt i romtemperatur. Dette for at skinken lettere løsner når du tar skivene fra hverandre.
  2. Legg 4 skiver skinke på hver tallerken.
  3. Del fiken i 4 båter – 16 båter til 4 personer.
  4. 4 båter melon deles i 2.
  5. Rør sammen olivenolje og balsamico.
  6. Anrett fiken og melon rundt skinken.
  7. Drypp så dressingen på fiken og noe over skinken.
  8. Til slutt kvernes pepper lett over det hele.
  9. Server gjerne med en god rødvin – type Barbera d`Asti passer godt her – testet.
  10. Server ellers med godt brød eller brødstenger – Grissini.

 

Prosciutto e fichi.
Prosciutto e fichi.