Lutefisk med kålrotpurè – blomkål/sellerirotpurè (Lavkarbo).

Sesongen for lutefisk er nærstående. I dag ble det lutefisk på meg og fruen. Lutefisk har en lang historie i Norge. I Norden, spises lutfisk i alle land, unntatt Danmark. Lutfisk nevnes første gang i litteraturen av Olaus Magnus i 1555. Han beskriver hvordan lutfisken tilberedes. Historien om lutfisk, sies å stamme fra da et hjell med tørrfisk av torsk brant ned til grunn. Fisken ble liggende i asken – ble så våt i påfølgende regnvær, og ble bløtlagt. Etter gamle tradisjoner, spiste mann mat som var uspiselig, så det var en selvfølge å smake på fisken. Etter å ha vasket fisken skikkelig,  fant da ut at dette smakte jo helt greit. Dermed var lutfisken oppdaget. I Norge spises der ca. 2500 kg i året. Høytiden for lutefisk, er i jula, men den starer allerede i oktober. Serveres med mangt et tilbehør, med tradisjoner fra hvor en kommer fra, som f.eks eggesmør, hvit saus med eller uten sennep, baconfett, ribbefettertestuing, kålrotpurè. Sikkert flere varianter å finne i Norges land. Vi en vant med kålrotpurè og pinnekjøttfett – eller baconfett. Dette fordi vi ofte har lutefisk 1 juledag, og om rester fra julematen, som er pinnekjøtt og kålrotpurè, brukes dette til lutefisken. Her kommer også en variant for  de som er på lavkarbo. Da med blomkål og sellerirotpurè. Herlig.

Kjørte ellers en test med øl til maten. Valget falt på en Belgisk kirsebærøl. Type Kriek Boon – som er et spontan fermentert øl tilsatt kirsebær, lagret på gamle eikefat. Kirsebærene tilsettes under gjæringen for optimal smak. Dette er et godt øl til lutefisken. Friskt og godt øl, med gode smaker av kirsebær og mandel. Ølet vil ellers passe til julematen – svineribba, kalkunen og kylling. Sødmen i ølet tillater mange smaker, men ville styrt unna Tacofredagen. Det holder å nyte en flaske, eller et glass til maten isteden for vin. Må prøves.

Lutefisk med kålrotpurè og baconfett.

Oppskrift 4 personer.

Jeg liker å trekke fisken i gryte, isteden for i ovnen. Strø salt på fisken, så vann trekkes ut og fisken setter seg – blir fastere. Kålrot kokes til den blir myk. Poteter skrelles og kokes, trekkes til de er passe myke i lettsaltet vann. (ca. 20 – 40 min), alt etter potetslag og størrelse på potet. Gulrot kokes ca. 10 min i lettsaltet vann.  Sett vann til kok med en god neve salt i vannet til fisken. Kutt fisken i passe serveringsstykker. Legg fisken i vannet, ikke koke, og la den trekke til like før den flaker – ca. 8 -10 min. Mulig mer, så pass på. Mens fisken trekker stekes bacon – tilsettes 225 – 250 gr. smør – smeltes. Kålrot siles, og staukes, kjøres i foodprosessor. Tilsett oppvarmet fløte, 50 – 75 gr. smør, samt salt, pepper og muskat. Anrettes og nytes. Gulrot er noe vi synes er godt til lutefisken, så dette må dere velge om dere ønsker å ha med i retten. Ellers er der mange som ønsker ertestuing her.

Lavkarbo retten serveres isteden med 1,5  stor blomkål som kokes sammen med 100 gr. sellerirot til dette blir passe mykt. Siles godt, og kjøres i foodprosessor sammen med 1 ss smør, 1 tsj. salt og 1 tsj. pepper. ¼ tsj muskat om du vil. Glem fløten her. Glem også poteter.

Retten gir da: 280,7 gr. fett – 22,3 gr. kbh – 21,3 gr. fiber – 370,5 gr. protein.

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg