Reklame | Krydra.no Alt krydder i maten.
Poteter har lang historie. I utgangspunktet var denne rotfrukten giftig. Gjennom generasjoner har urbefolkningen i Chile og i Andesfjellene dyrket poteter. Inkafolket tilba poteten som en gud. Gjennom tiden fikk de bort giftstoffene. I dag finnes der dog giftige poteter. Kast poteten om den har grønn farge eller grønne flekker. Når poteten utsette for sollys og kunstig lys blir den grønn og danner nervegiften solanin som er farlig for både mennesker og dyr. Ser du en grønn potet, er beste rådet å kaste den
Der finnes mer enn 225 arter av poteter. Blant disse ble der dyrket frem en art som tålte frost. Poteten trives best i kjølig klima med mye regn eller vanning, og derfor meget tilpasset vår klima. Poteten kan brukes til mangt. Suppe er en av retter som med tiden er blitt populær. Med forskjellige toppinger, byr det på mange smaksopplevelser. Her en variant der jeg bruker restemat. Ikke kast potet rester.
Oppskrift 2-3 porsjoner.
- 300 gr. potetmos eller rester av poteter.
- 2,5 dl, grønnsaksbuljong.
- 1 dl. kremfløte.
- 50 gr. meierismør eller annet godt smør.
- 1 middels gulrot. (70-80 gr.)
- 150 gr. ternet Tulip bacon, eller annet bacon.
- Salt, pepper og litt karri.
- (1 ts. maizena blandet i litt kaldt vann om du må jevne suppen.)
- Ha buljong, potetmos – eller poteter i en gryte.
- Kok dette opp, og la det koke 5-10 min.
- Rør så i smøret.
- Stek bacon og tynnskivet gulrot i litt olje.
- Om du bruker kokte poteter, kjører du suppen med en stavmikser.
Om det er potetmos, rører du godt med en visp. - Ha i fløten like før servering, og la det få et raskt oppkok.
- Krydre suppen til du er fornøyd med smaken. Forsiktig med karri, kun 1 knivsodd, da den kan overta all smak ved bruk av for mye.
Karri er med på å heve smaker, som f.eks sauser til kylling, svin og fisk. Du kan ellers bruke litt timian/pizzakrydder om ønsket. - Server suppen, og topp med bacon og gulerotmiksen.
- Server med godt brød om ønsket.
- Fettet som kommer etter steking av bacon og gulrot, kan du dryppe over suppen. Ekstra smak.