Pinnekjøtt med kålrotstappe.

Reklame | Krydra.no alt av krydder. Norrona.net tallerken fra Lifestyle serien Benedikt - pizzatallerken 30 cm.

Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk rett, laget av saltet og tørket lam- eller saueribbe. Navnet pinnekjøtt kommer sannsynlig av at de på Vestlandet kokte/ dampet lammeribben på bjørkekvister. Pinnekjøtt fås urøkt- og røkt. Mest vanlige er urøkt. Pinnekjøtt spises stort sett i juletiden, men mange sparer til påskehøytiden, som vi også pleier. Her kommer en oppskrift jeg håper smaker.

 

Oppskrift 3 porsjoner.

  • 1,2-1,5 kg pinnekjøtt. Oppkuttet i pinner.
  • 1,0-1,2 kg kålrot. Kuttes terninger.
  • 750 800 gr. poteter. Velg den poteten du synes er best.
  • 6 ss. tyttebær syltetøy.
  • 100- 150  gr. godt smør.
  • Salt, hvit pepper og muskat.
  1. Start med å vanne ut pinnekjøttet. Her strides der litt om hvor lang tid det bør vannes ut, men minimum 24 timer.
    Gjerne 48 timer. Bytt vann 2-3 ganger i løpet av utvanningen.
  2. Om du bruker pinner, som du får kjøpt i butikker opp mot jul, mulig etter, legges disse fordelt i bunn av en passe stor gryte. Bruk gjerne bjørkepinner om du ønsker. Ta da av barken.
  3. Jeg bruker fiskegryten til Høyang- som har en rist i bunn.
  4. Legg pinnekjøttet i gryta, fyll på vann til det dekker pinner- eller rist. Legg på lokk, og kok pinnekjøttet i 3,5 – 4 timer. Kjøttet skal slippe benet når det er ferdig. Fyll på væske under koking, om det er nødvendig. Kokekraften er også sausen.
  5. Den siste timen pinnekjøttet koker, kokes kålrot mør, siles og staukes til en stappe/ rotmos. Her brukes også ofte litt potet innblandet. (250 gr. pr kg potet.)
  6. Smak til stappe/ rotmos med godt smør, salt, pepper og muskat. Bruk gjerne litt kraft fra koking av pinnekjøtt i. Husk da å salte til slutt, da kraften er saltholdig.  Holdes varm.
  7. Poteter kokes møre. Ved bruk av mandelpotet – poteter som ikke er kokefaste, bør du koke disse forsiktig. Mandelpotet krever ikke lang koketid. Kok dem også gjerne med skal på. De kokefaste, som Asterix, Beate, Folva, Laila med fler, trenger du ikke ta det hensynet.
  8. Ha gjerne med tyttebærsyltetøy – gjerne rørte tyttebær.

 

Dampet pinnekjøtt.
Pinnekjøtt med kålrotstappe og tyttebær.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qr kode til oppskrift.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg