Hjemmelaget langsylte. (Lavkarbopålegg).

Reklame | Krydra.no Alt av krydder i maten. Bestill ditt krydder, bruk KokkenGeir10 - og få 10 % på din første bestilling.

Sylte er et tradisjonsrikt skandinavisk pålegg av krydret svinekjøtt i aspik. Sylte spises ofte på brødskive eller i lefse, og gjerne sammen med grov sennep. Forskjellen på norsk og svensk sylte er i hovedsak de krydder som benyttes i produksjonen. Sylte laget fra kjøttet i grisehodet kalles hodesylte.

Sylte lages fra kokt svinekjøtt, som skjæres i biter og legges i lag med krydder og gelatinpulver imellom. Stabelen legges i press og varmes opp for at gelatinet skal løse seg opp. Krydder som brukes kan for eksempel være salt, pepper, nellik, allehånde, muskat og ingefær.
(Wikipedia).

Min langsylte er laget med svinekjøtt og spekk. Her har jeg kjøpt svineskinke på tilbud, samt spekk, da skinken kan være litt lite fett i. Plukk likevel ut det skinkestykket som har mest marmorering i kjøttet. Sammen med godt krydder fra Krydra.no, og gelatinpulver, blir det flott langsylte. Husk at du ikke krydre for mye, da du vil smake alt sylten har å by på.  Lønner seg selvsagt også å ha en presse, som letter arbeidet med et topp resultat, men du kan også bruke en brødform eller rund gryte om ønskelig. Husk da å ha et godt press når du setter sylta til avkjøling, slik at alle lag setter seg godt. Ved bruk uten presse, er det også lurt å forkoke kjøttet, som så legges lagvis med krydder og gelatinpulver, før du legger press på. Lykke til.

 

Oppskrift 2 stk.  lansylter à ca. 1,3-1,4 kg.

  • Ca. 2,5-2,7 kg svinekjøtt. ( Skinke eller ribbestykke).
  • Ca. 750 gr. spekk.
  • 10-15 ts. gelatinpulver.
  • 2 ts. ingefær – malt.
  • 2 ts. muskat – malt.
  • 2 ts. nellik – malt.
  • 20 stk. allehånde – hele korn/knust i morter, eller 2 ts. malt.
  • 2 ts. pepper – malt.
  • 8 ts. Hawaiisalt svart, sort lava 1-2 mm.
  • 2 laurbærblad.
  • 2 presser eller brødformer à 2 ltr.
  • 3 ss. salt i kokevannet.

Her bruker jeg rått kjøtt, lager sylten som vist, lagvis med kjøtt, fett, krydder og gelatinpulver. Kokes i krydret vann.
Mange vil nok koke kjøttet først. Resultatet blir litt det samme. Med rått kjøtt, bør du ha presse, som holder bedre på plass kjøttet under koking.

  1. Skjær kjøttet i ca. 0,5 cm tykke skiver. Spekket skjæres i passe tynne skiver.
  2. Krydderet blandes godt sammen.
  3. Legg så kjøtt, spekk, krydder og gelatinpulver lagvis i formen. Gelatinpulver brukes mellom alle lag.
    Kjøtt. krydder, gelatinpulver, spekk, gelatinpulver, osv.
  4. Fyll helt til topp av form, og sett så på presslokket. Trykk det på så godt du kan.
  5. Kok opp vann med laurbær, salt og resten av krydder om du har noe igjen etter krydring av sylteformer.
  6. Sett former i det krydrede vannet, og la det trekke/ småputre i 2,5 – 3 timer.
  7. Ta former ut av kraften, og la det kjøles godt ned. Ta sylte ut av former, del opp i passe stykker, og frys ned det du ikke klarer å bruke innen en ukes tid. Ta ut av fryse etter behov. Sylte er ellers fin gave å gi til de som har alt. Sammen med en god Kling/lefse, er dette ypperlig mat.

 

 

Hjemmelaget Lansylte.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg