Kokkemangel i Norge.

Reklame | Arendals Tidende.

I mange år har der vært stort fokus på mangelen på kokker i Norge. Kokkemangelen kan svekke våre mattradisjoner, da der er mange utenlandske kokker som tar over – gjerne ufaglærte. Det er ikke det at våre nye “kokker” ikke kan mat, men de tradisjonsrike Norske matretter vil falle bort om ikke vi tar vare på disse tradisjoner.

Her kommer en artikkel jeg og min kokkevenn fikk lagt ut for litt siden: Kilde Arendals Tidende. Skrevet av Aina Ludvigsen.

 

  • Mat er spennende, utfordrende og veldig gøy

 Regjeringen har et mål om at innen 2030 skal Norge bli en matnasjon. For å kunne oppnå dette er alle bransjene innenfor yrket avhengig av rekruttering. Kokkene Geir Jacobsen og Egil Langemyr oppfordrer ungdom med en interesse for mat og søke seg til kokkeyrket.

  • Rekruttering til yrket er viktig for at vi i fremtiden også skal kunne ha fagarbeidere innenfor kokkeyrket. Vi står ved et generasjonsskifte og derfor er det viktig å allerede nå sørge for at vi får kvalifisert arbeidskraft også i fremtiden, forteller Geir som for mange kanskje er best kjent som «Kokken Geir» gjennom egen blogg og spalte i Arendals Tidende.

Springbrett

Både Geir og Egil har vært kokker i en årrekke, både som kollegaer, men også hver for seg. I dag jobber Geir som kantineleder på Sam Eyde Videregående skole, mens Egil er salgs- og fagsjef for Tulip. Begge driver i tillegg egen matblogg og Egil er nok i tillegg kjent for mange som fast spaltist i lokalavisen Frolendingen.

  • Vi har begge lang erfaring fra kokkeyrket og kan bekrefte at det er både en spennende og en utfordrende jobb med et hav av muligheter. Det å jobbe som kokk er så mye mer enn å stå bak en stekepanne og lage hurtigmat. Norske kokker er kjent for å være gode og Norge ligger veldig høyt på verdensbasis når det kommer til mat. Slik ønsker vi at det skal fortsette, men for å få til dette er vi helt avhengige av rekruttering, slår Egil fast.

 

Om man ønsker å snuse på kokkeyrket så er det først to år på videregående skole og så to års læretid som er den normale utdanningsveien. Videre derfra kan man gå Y-veien om man ønsker høyere utdanning og kokkene forteller at det finnes en rekke videreutdanninger.

  • Man kan etterutdanne seg til for eksempel ernæringsfysolog. Kokkeyrket er et fag med helt enorme muligheter og gir et springbrett videre til jobber over hele verden. Utdannelsen inneholder mye praksis slik at man ikke bare sitter på en stol og leser teori, forklarer Geir videre.

Matnasjon

Selv har de erfarne kokkene laget mat i spennende land som Italia og de forteller at det er et fag man aldri blir utlært innenfor.

  • Det er jo en fordel og ha en interesse for mat. Man har så enorme muligheter til å kunne se og oppleve verden og blir man flink er det ingen begrensninger for hvor man kan ende opp til slutt, forteller han.
  • Det skal også legges til at det innimellom er et tøft yrke. Jobber man på restaurant eller hotell blir det mange lange kvelder, men det er jo så innmari gøy. Vil man ha en mer familievennlig jobb så kan man jobbe for eksempel på sykehjem og ha normale arbeidstider, legger han til.

 

I årene Geir har jobbet på Sam Eyde forteller han at omtrent samtlige av elevene på kokkelinjen har fått lærlingplass. Flere av lærlingene har utmerket seg stort i både cuper og konkurranser både nasjonalt og internasjonalt.

  • Norges kokkers landsforbund arrangerer mye spennende det er gøy å være med på. Å ta et fagbrev viser at du er seriøs og kan faget ditt. Alt for mange restauranter og serveringssteder har mange ufaglærte som blir hentet inn for å spare lønningene. Dersom Norge skal nå visjonen om å bli en matnasjon må vi beholde fagkunnskapen innenfor yrket, legger Egil til.

 

Kompetent arbeidskraft

Kokkene oppfordrer også bedrifter som ikke tidligere har hatt lærlinger om å vurdere dette ved neste inntak.

  • Det er ingenting å være redd for, dere får god støtte av opplæringskontorene. Å ansette lærlinger er et samfunnsansvar, det er i dag vi utdanner morgendagens fagarbeidere. Spesielt nå det siste året har vi fått føle på kroppen hvor viktig det er å ha kompetent arbeidskraft innenfor landegrensene – og denne arbeidskraften bør ha et fagbrev, avslutter de.

Håper dere som leser dette, og som har sett på en kokkeutdanning griper muligheten. Dere er hjertelig velkommen i faget.
La oss ta vare på våre tradisjoner, slik at de ikke går i glemmeboken.

Vi finnes på kokkengeir.blogg.no og egilsmat.blogg.no

 

KokkenGeir

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg