Lettsaltet lammelår med gnocchi.

Reklame |

Lettsaltet lammelår er Norsk tradisjonsmat. Ofte brukt i jule/nyttårstider. Dette er skikkelig sikringskost.

Sikringskost er et eldre begrep som omfatter næringsmidler som inneholder proteiner, mineraler og vitaminer, og som derfor utgjør det nødvendige grunnlag for et sunt kosthold. Slike næringsmidler har tradisjonelt vært: melk og melkeprodukter, egg, kjøtt, innmat, blodmat, fisk med rogn og lever, grovbrød, frukt, grønnsaker og tran.

I dag brukes dette begrepet lite, blant annet som følge av et rikere utvalg av matvarer og tilskudd i det moderne kostholdet.
(Info hentet fra Store medisinske leksikon).
Her kommer en oppskrift der jeg kombinerer noe med Italiensk kost, Gnocchi, som her er en blanding med poteter og mel.
Sammen med bakte grønnsaker, en herlig hvit saus med sennep, smaker dette himmelsk. Godt måltid alle matelskere.
Oppskrift 6 porsjoner.
  • 1 stk. lammelår m/ben – ca. 2,5 kg.
  • 1 kg. poteter. 2-3/4 pr pers.
  • 750 gr. kålrot.
  • 6 stk. gulrot a 75 gr. stk
  • 3/4 blomkål – middels størrelse.
  • 1 stk. brokkoli – middels størrelse
  • 1 dl. fløte.
  • 1 stk. sjalottløk i terninger.
  • 2 tsj. maizena.
  • 0,5 l kraft fra koking av lammelår.
  • 1 ss. syltede sennepsfrø – gule, eller grov sennep. Sennepsfrø fra krydra.no
  • 1/2 tsj. kvernet sort Banasura pepper, røkt – Krydra.no
  • 2 ss honning – fast/flytende.
  • 50 gr. smør til sausen.
  • Litt olje til grønnsaker.
  • Tyttebærsyltetøy om ønsket.

Syltede sennepsfrø: https://kokkengeir.blogg.no/sennepsfro-dagens-krydder.html

Gnocchi med poteter.

  • 600 gr. poteter – melne.
  • 150 gr. hvetemel – finsiktet, eller tippo 0 (00).
  • 1/2 tsj. muskat.
  • 1 tsj. salt.
  1. Kok poteter til gnocchi til godt møre. Siles, tørres litt uten lokk.
  2. Poteter kjøles ned og knuses til mos.
  3. Spe så i melet litt etter litt. Skal ikke klisse når poteter er mettet med mel.
  4. Kna godt sammen, og legge kjølig. Avkjøles helt.
  5. Rulles så ut til passe tynne pølser, kyttes på skrå, ca. 2 cm i lengde – 1 cm. tykke.
  6. Lammelår tørkes for overflødig væske.
  7. Settes til kok, med vann til 3/4 opp på låret. Ikke salt her, da lammelåret er salt nok – ikke fosskoke.
  8. Koketid ca. 2,5 – 3 timer.
  9. Kålrot skrelles hel. Gulrot det samme.
  10. Poteter skrelles, om ikke du ønsker med skall.
  11. Kok kålroten hel i ca. 3/4 time. Du kan da stikke kniv noe inn i kålroten.
  12. Ha kålrot i en ildfast form med litt olje over, som vil kunne romme kålrot, gulrot, blomkål og brokkoli.
  13. Sett kålroten hel inn i stekeovnen på 180 °C den siste timen lammelåret koker.
  14. Poteter de siste ca. 30-40 min.
  15. Gulrot de siste ca. 20 min med kålroten. Litt olje på.
  16. Damp blomkål og brokkoli i ca. 4-5 min. Stekes med kålrot og gulrot i ca. 10 min.
  17. Ha honning over kålrot og gulrot de siste 10 min. av steketid. Glaseres.
  18. Gnocchi trekkes i lettsaltet vann, eller kraft fra koking av lammelår og litt vann.
  19. Gnocchi stekes til slutt i godt smør, gjerne tilsatt salvie, eller som her, hjemmelaget ramsløksalt. Kan ellers bruke hvitløksbåter.
  20. Sjalottløk freses i smøret.
  21. Tilsett kraft fra koking – 0,5 ltr og 1 dl fløte tilsettes maizena, sennep og kvernet pepper.
  22. Kokes opp til sausen tykner lett. Smak til om du må ha mer salt, men tror ikke det er nødvendig.
  23. Kutt opp lammelår, anrett og nyt et herremåltid.

 

Lettsaltet lammelår.
Bakte grønnsaker.
Ukokte gnocchi.
Kokt og stekt gnocchi.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg

Follow