Sennepsfrø – Syltede sennepsfrø – Dagens krydder.

Reklame |

Syltede sennepsfrø – sennepskaviar.

Sennepsplanten, er en ettårig urt som kan bli opptil 1 meter høy. Sennepsplanten har sitt opphav fra Middelhavet og i det vestlige og sentrale Asia. Sennepsplanten gir kuleformede frø som er 1-2 mm i diameter. Sennepen har en lang historie som kulturplante.
Grekerne tok i bruk sennepsfrø lenge før Kristi fødsel. Romerne var de som brakte med seg sennepen nordover i Europa. De brakte med seg sine matvaner, og spredte på den måten sennepen når de erobret nytt land. Planten ble raskt tatt i buk av fattigfolket i middelalderen, da planten var enkel å dyrke. Det var ellers vanlig å dyrke sennep i klosterhager. Der finnes flere slag sennepsfrø. De mest vanlige her til lands, er gule, brune og sorte. Den Norske sennepen, eller pølsesennepen, er den mest brukte her til lands. Den er laget av gule frø og er mild i smaken. Engelsk sennep, sennepspulver – er en sterk sennep laget på gule og brune sennepsfrø, som fås i pulverform, eller er ferdig utblandet. Fargestoffet er gurkemeie. Fransk sennep – Dijon – er en ganske sterk sennep. Lages av gule frø, der umodne druer ved opprinnelse erstatter eddiken. I dag brukes vin som smakstilsetning. I Norge, er dette de mest brukte typer sennep. I dette innlegget, bruker jeg gule sennepsfrø til Syltede sennepsfrø. Kaller det for Sennepskaviar

Sennepsfrø er egnet til sauser, i syltede grønnsaker (sur), i silderetter/ sursild/ sennepsild, til lutefisk, gravet fisk, kyllingretter, til hvit og rød fisk, til svinekjøtt mm. Sennepsfrø brukes ellers i flere krydderblandinger som karri, sambar, grillkrydder, også i cumberlandsaus. Ellers er det å bruke fantasien. Sennepsfrø er skarp, pepperaktig i smaken. Bladene kan minne litt om ruccola i smaken.  Sennepsplanten inneholder B, C -og D – vitamin, samt kalsium og jern.

 

Syltede sennepsfrø – Sennepskaviar.

Oppskrift av 4 dl. sennepsfrø.

Ha sennepsfrø i en passe stor gryte. Ha vann over. La det koke 2 minutter. Sil så av vannet. Tilsett ny runde med vann, og la det koke like lenge. Sil av vannet igjen. Bland sammen eddik, sukrin gold/sukker om ønsket, og vann. La dette koke opp. Tilsett saltet og rør godt om. Ha sennepsfrø over i 2 sylteglass – 0,5 ltr. Glass må kokes før bruk. Del frøene likt i glassene. Ha Aji amarilo chili i det ene glasset. Hell på laken, skru på lokk, som må være tette. Snu glassene opp ned til neste dag, og sett glass så kjølig. Lang holdbarhet.

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg