Ølgryte med storfekjøtt.

Ølet brukt i denne retten, er en Gulrot Gose, brygget av Drum Brew, lokalt ølbryggeri på Tromøy, Arendal. Gulroten er fra en lokal bonde – ytterst i Raet på Tromøy. Med andre ord, skikkelig lokalt knyttet. Tromøy er ellers kjent for poteten. Sagn sier at presten Jens Boye, var den som brakte de første poteter til Norge, Hove på Tromøy i år 1747. Han kom fra Danmark, via Austre Moland med knoller, som til slutt havnet på Hove Gård, der tollskriver Niels Mathiassen Aalholm var potetdyrkeren. Poteten ble kalt for Tromøypoteten, og var ikke å finne utenfor Tromøy. Den dyrkes fortsatt i liten skala, og er fortsatt ikke å finne utenfor Tromøy`s grenser. Tilbake til Gulerotølet.

Denne friske, fruktige og syrlige Gose passer utmerket til mye mat. Hummer, krabbe, østers, blåskjell og alt du vanligvis ville presset dråper sitron på. Denne passer også utmerket til grillmat, eller fet mat. Nydelig alene! I gryte, sammen med storfekjøtt, passer den også. Retten min er laget på bibringe og høyrygg. Kjøtt med fett. Sødmen fra ølet, er med å gi retten karakter. 

Oppskrift 4 personer.

  • Ca. 1,2 kg kjøtt – 50/50 storfe bringe og høyrygg.
  • 2 store gulrot i grove strimler.
  • 2 stk. løk i båter.
  • 12 stk. sjampinjonger delt i 4,
  • 2 tomater i grove terninger,
  • 3-4 selleristenger i grove biter,
  • 8-12 poteter,
  • 1 fl gulrotøl
  • 1 pk ferske aspargesbønner,
  • 1 ss honning,
  • 2 ss Worchestershiresaus,
  • 2 ss maizena til jevning av saus.
  • 3/4 ltr kraft fra kok av kjøttet.
  • Salt, pepper, rosmarin, timian.

Kjøttet dekkes med kaldt vann, og kokes mørt. Ca. 1,5-2 timer. Tas ut og kjøles litt før det kuttes i passe terninger. 1 stk løk, selleri og tomater, freses i litt olje. Tilsettes så ølet og kraften. Kokes videre. Tilsettes smak, som soyasaus, worchester, salt, pepper, timian og litt rosmarin. Poteter skrelles og kokes passe møre. Ca. 0,5-3/4 time. Koker fortere om de deles i 2. Sausen jevnes ved at du tar maizena som blandes i litt kald kraft. Røres så inn i sausen. Kjøttet tilsettes. Kokes like lenge som poteter. Honning og ekstra krydder tilsettes om du må. Aspargesbønner, gulrot, rest av løk og sopp, freses i olje. Småsurrer i pannen de siste 5-7 min. Skal være litt tyggemotstand. Krydres med salt, pepper og 1 ss honning. Herlige sammensatte smaker. Kaldt gulrotøl som drikke til maten. Ellers en god rødvin. Her passer en Barbera D`Asti godt inn, tåler fett. 

 

Ølgryte med storfekjøtt.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg