Poolish er en fordeig som brukes i baking, spesielt til pizza og brød. Det er en våt, fermentert blanding av like deler mel og vann, samt en liten mengde gjær. Den får stå og gjære i 12–24 timer, noe som gir deigen en bedre smak, elastisitet og luftighet. Dette er en deig som stammer fra Frankrike, men brukes som en erstatning for surdeig, siden den gir en mildere smak og en lettere tekstur. Brukes, og blandes inn i pizzadeiger mm. Her ser du en som har fermentert over natten.
- 5 dl. fingervarmt vann.
- 500 gr. tippo 00 pizzamel – eller vanlig hvetemel.
- 5 gr. tørrgjær.
- 5 gr. honning.
- 3-4 liters bolle.
Rør gjæren og honningen i vannet. Tilsett mel og salt. Røres godt inn. Ha lokk eller plastfilm over. La denne stå kjølig over natten. Brukes så inn i pizzadeigen du lager. Denne består av:
- 1600 gr. tippo 00 eller hvetemel.
- 1 liter fingervarmt vann.
- 3 gr. tørrgjær.
- 45 gr salt.
- Oppskriften gir 15 pizzakuler på ca. 230-240 gr.
Du bruker hele poolish deigen pluss denne oppskriften. Eltes i ca. 10 min.
Klart, vil du lage en mindre deig, reduserer du poolish og pizzadeig etter ønske.