Ribbenstek

Danskene elsker denne form for “stek”. Også kalt Dansk flæskesteg. Dette er en del av nakke/kam med svoren på. Som med ribbe, må en her velge ut en med nok fett under svoren om en ønsker sprø svor. Når du har den foran deg, skjærer du 1/2 cm tynne s nitt  gjennom svoren. Ikke så langt som til kjøttdelen. Saltes og krydres ellers som om du lager ribbe. Tilbehør til denne form for stek, kan være så mangt. For mange, samme tilbehør som til ribbe eller skinkestek. Til denne ribbensteken, lager jeg hjemmelaget rødkål, ovnsstekte mandelpoteter, dampet gulrot og kålrot, og brokkoli. Her velger du det som passer deg. En god saus lages på stekesky fra steking av ribbensteken.

Oppskrift 5 porsjoner.

  • 2,2 – 2,3 kg ribbenstek.
  • 400 gr. rødkål.
  • 10 stk. dadler uten sten, eller fiken.
  • Saften av 2 klementiner, eller 1 appelsin.
  • 2 dl. gløgg. (Utblandet).
  • 2 dl. solbær – husholdningssaft. (Utblandet).
  • 15 – 25 mandelpoteter. Alt etter størrelsen.
  • 1 stor brokkoli.
  • 400 gr. gulrot.
  • 400 gr. kålrot.
  • 2 ss. maizena.
  • Krydder: Salt, pepper og rosmarin. Noen dråper sukkerkulør.
  • Olivenolje og litt balsamico til poteter.
  • 5 dl. saus. Bruk kraft, samt tilsett vann til passe mengde saus.
  1. Ribbensteken kan krydres med salt og pepper dagen før.
  2. Langtidssteking er å foretrekke. Sett stekeovnen på 80-100 °C og la den steke til kjernetemp på 70 °C. Om ikke svoren er sprø nok, settes varmen opp mot slutten, gjerne med grill – må da passes på da det går fort. Når det gjenstår ca. 40 min, siles kraften fra i en gryte. Tilsettes vann opp til 5 dl. Rør i 2 ss maizena og sukkerkulør til passe farge. Smak til før servering.
  3. Poteter vaskes godt. Kokes lett i 10 min, oljes, krydres med salt, pepper og rosmarin –  legges så inn med ribbensteken siste 30-40 min. Vendes med balsamico før de serveres.
  4. Kålen finsnittes, legges i en gryte med delte dadler, saften av klementin / appelsin, saften og gløggen. Kokes til nesten all saft er borte. Smakes til med honning, salt og pepper.
  5. Gulrot og kålrot kuttes i passe staver. Dampes møre i lettsaltet vann.
  6. Brokkoli kuttes i buketter. Dampes i lettsaltet vann i 3-4 min like før servering.
  7. Ribbensteken bør ligge å hvile før den kuttes i. Safter vil da trekke inn i kjøttet isteden for at alt renner ut på fjøla.
    Serveres gjerne med en god eplemost eller rabarbra og epledrikk. Syre til fett er god kombo.

 

Ribbenstek med hjemmelaget rødkål.

 

2 kommentarer
      1. Hei Olav. Langtidssteking av ribbe/ ribbenstek på 70-80 grader, kan ta inntil 12 timer. Siste 40-45 min økes tempen til ca 180 grader for å sprø svoren. Klart du kan øke tempen tidligere om du vil at den skal bli ferdig tidligere. Lykke til.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg