Reklame | Bakeren og Kokken. Kjøkkenutstyr og design på nett.
Munker, æbleskiver eller pancake puffs, er et herlig bakverk som bakes uten gjær. Der finnes mange oppskrifter der ute, og alle er ikke like gode. Jeg har leitet en stund etter en god oppskrift, og havnet på denne grunnoppskriften som er hentet fra Margit Dale. I min oppskrift, har jeg i tillegg brukt eplebiter, som puttes i før du snur Munkene.
Ellers er det bare å bruke fantasien med hva som puttes i. Sjokoladebiter, rosiner – lag de mindre søte, og putt i ost. Munkene blir myke og fine. De holder seg godt friske også neste dag. Frisk dem opp igjen i ovnen noen minutter, eller ha dem i en airfryer. De tradisjonelle Munkene, serveres gjerne med ditt beste syltetøy, eller rett og slett bare et melisdryss over.
Oppskriften gir ca. 30 stk. munker.
- 5 dl. kefir eller kulturmelk.
- 4-5 dl. hvetemel.
- 2 middels store egg.
- 3-4 ss sukker.
- 1/2 ts. salt.
- 1/2 ts. kardemomme.
- 1/2 ts. bakepulver.
- 50 gr. smeltet smør eller margarin.
- 1 ts. natron.
- 3 ss. melk.
- Eplebiter som fyll. Skrell og kutt epler i passe store biter. Ca. 1 x 1 cm.
- Smeltet smør til steking.
Slik gjør du det:
Ha alt det tørre i en bolle bortsett fra natron. Bland i smeltet smør, melk og egg. Rør det godt til en klumpfri røre. La røren svelle i ca. 15 minutter. Rør natron ut i 3 ss melk og hell i røren rett før steking.
Finn frem munkejernet. Her brukt et elektrisk munkejern. Om du har et av jern, lar du det bli passe varmt. Ha så minst en 1 ts smeltet smør i hvert hull til hver steking. Jernet skal være så varmt at smøret freser. Fyll hvert hull nesten helt opp til kanten med røre. Stek til røra hever og blir en god gylden skorpe under. Snu munken. Snu gjerne munken til den får en passe gyllenbrun farge rundt det hele.
Reguler varmen under stekingen og pass på at munkene ikke blir brente. Noen bruker strikkepinner til å snu munken med. Andre bruker en gaffel eller en skje. Prøv deg fram til du finner en teknikk som passer for deg. (Info: Margit Dale).
Kjøp ditt munkejern fra Bakeren og Kokken.
Aha, der lærte jeg hva den panna er til 🙂 aldri smakt, men ser godt ut.