Kolje, eller hyse som den også kalles, er en fisk i torskefamilien. Fisken kan bli opp til 110 cm lang, og veie 20 kg. Kolje er en god matfisk. Røkt kolje er for mange kjent, på lik linje som røkt torsk. Fiskes oftest i trål. Trives godt på sand, leir og grusbunn. Lever på 40 – 300 meters dyp. Kolje/hyse, er ikke veldig vanlig i fiskedisker. Fersk røket kolje, er kanskje ikke mange som har laget, men er mulig med røkesalt.
I denne oppskriften, brukes der Dansk røykesalt (Druidesalt) som smakstilsetning.
Oppskrift 2 porsjoner.
- 375 – 400 gr. koljefilet m/skinn.
- 100 gr. bacon.
- 200 gr. blomkål.
- 100 gr. brokkoli.
- 100 gr. gulrot. (Kan sløyfes i lavkarboretten)
- 50 gr. smør.
- 1 tsj. Afrikansk snøflak salt
- 2 tsj. Druide røksalt – Krydra.no
- 1/2 tsj. Kampot pepper, hvit. – Krydra.no
Inneholder: 1027 kcal – 71,5 gr. fett – 7,6 gr. kbh – 7,8 gr. fiber – 84,7 gr. protein. (Dette er uten gulrot)
- Kutt bort midtbein på fileten.
- Krydre fileter med 1 tsj. knust Druidesalt, og la den ligge å trekke inn i fisken i 1/2 time.
- Kutt blomkål, brokkoli og gulrot i passe serverings biter/ buketter.
- Kutt bacon i passe terninger/ biter.
- Kok opp vann til fisken med 1 tsj. Druidesalt og Afrikansk snøflak salt. Vann til damping av grønnsaker kokes også opp.
- Stek bacon, og tilsett smøret.
- Ha gulrot i kokevannet 2 min før blomkål og brokkoli. La koke 3 min.
- Fisken legges i og trekker i ca. 5-8 min.
- Anrett når fisken er ferdig, og dryss på litt Druidesalt før retten toppes med baconfettet.
0 kommentarer