Reklame |
Karamellpudding eller crème caramel er en ovnsbakt dessert laget på egg, fløte, melk og sukker, og som serveres kald med karamellsaus. Det er også vanlig å pynte desserten med pisket krem og friske bær. I denne oppskriften, er puddingen toppet med stivpisket eggehvite, flammet og så pyntet med brente mandler.
Tradisjonelt skal karamellpuddingen serveres med den sausen som dannes i formen under bakingen etter at formen er glasert med brunet sukker. Saus er for mange viktig, og er for mange litt lite kun med sausen i formen. Lager derfor ekstra, tilsatt fløte for å få den gode fløtekaramell smaken i sausen.
Bunnen av formen glaseres med brunet sukker (sukkerglasur). En lunken blanding av sukker, melk og egg helles deretter i formen, og dette bakes i vannbad i ovn. Etter at den er avkjølt helles puddingen opp på et fat for servering.
Oppskrift 8-10 porsjoner.
- 8 dl h-melk.
- 2 dl. kremfløte.
- 10 egg.
- 120-150 gr. sukker + 1 dl. sukker til former.
- 1 tsj. vaniljesukker, eller 1 vaniljestang – skrapes og tas med i oppkok av melk og sukker.
Sausen:
- 250 gr. sukker.
- 100 gr. mørk sirup.
- 3 dl. kremfløte.
- 1/2 tsj. Hawaii salt, sort lava – Krydra.no eller annet salt.
- Ha 1 dl farin i en stekepanne – gryte, og smelt dette til du får en gyllen brun farge på sukkeret.
Forsiktig da dette blir varmt å få på hendene. Ikke brune for mye, da det vil smake svidd. - Fordel det brunede sukkeret i to ildfaste like former. La sukkeret stivne i formene
- Sett stekeovn på 150 °C. Sett inn en stor nok langpanne – ildfast form som rommer litt vann.
- Knekk egg, og rør dem godt sammen.
- Ha melk, sukker og vanilje i en gryte. Gi dette et oppkok.
- Rør inn noe av den kokte melken i eggemassen, røres om, for så å heldes over i melken. Blandes godt.
- Siles så over i de 2 formene.
- Sett formere i vannbadet i ovnen, og la det steke i 1 1/2 – 1 3/4 time, til puddingen setter seg.
Om toppen blir for brun, legger du litt folie eller bakepapir over. - Ta ut av ovnen og sett det til avkjøling i kaldt bad.
- La puddingen bli helt avkjølt før du serverer karamellpuddingen med pisket krem og frukt om ønsket.
- Sausen tilberedes ved å smelte sukker til det blir gyllen farge. Ikke for høy temperatur, da det vil brenne seg. Tilsettes sirup , salt og oppkokt fløte. La dette småputre litt. Kjøles ned. Om du synes sausen er for tykk, kan du tilsette litt mer fløte når sausen er noe nedkjølt.