Lussekatter med kakaonibs til Luciadagen.

Reklame | Krydra.no Alt av krydder i maten. Her brukt Gurkemeie, Kakaonibs og salt.

Lussekatter er en type gjærbakst som i Norden først og fremst bakes til Luciadagen 13. desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og liknende. Lussekattene skal være gule, og for å få den riktige smaken brukes krydderet safran. Originalt så skal lussekatter garneres med rosiner. I denne oppskriften, legger jeg til kakaonibs. Smaken endrer seg noe, men tror om du ikke liker lussekatter som de er, kanskje er denne varianten annerledes… prøv da vel.

 

Oppskrift gir 20-30 stk. Alt etter hvor store du ønsker dem.

  • 200 gr. smør.
  • 5 dl h-melk.
  • 50 gr. tørrgjær – eller fersk gjær.
  • 0,25 gr. safran, eller som her – 1,5 ts. gurkemeie.
  • 1 ts. salt.
  • 2 dl sukker.
  • 3 stk. egg. (1 til pensling).
  • ca. 15 dl hvetemel.
  • rosiner til pynting.
  • 5 ss. kakaonibs.
  1. Ha mel, kakaonibs, tørrgjær, gurkemeie og salt i en mikser. Blandes lett.
  2. Smelt smør, og ha i sukkeret. Rør om. Avkjøles noe.
  3. Visp sammen melk og egg. (Om du bruker fersk gjær, varmes litt av melken opp til ca. 30 °C,
    Gjær smuldres og røres inn. Tilsettes så gradvis i melblandingen), sammen med melk og eggemiks, samt
    blandingen med smør og sukker.
  4. Mikses til deigen slipper eltebollen. Om du må ha litt mer mel, har du i litt og litt av gangen. Kjøres i ca. 10 min,
    for så å settes til heving til dobbel størrelse.
  5. Del så deigen i 20-30 like deler. Rull ut passe pølser, før du former dem til brille, bolle eller s-lignende boller.
  6. Pensle med egg, sett til rosiner.
  7. Etterheves i ca. 15-20 min.
  8. Stekes på bakepapir på brett midt i ovnen som holder ca. 200 °C i ca. 10 min. Pass på så de ikke svir seg. Ha et bakepapir over om de blir for fort brune.

Smaker herlig av smør, kakao og safran om du bruker det. Gurkemeie er litt mindre smakfullt. Om du ikke ønsker spise Lussekatter som de er, smører du dem og har på brunost eller syltetøy. Herlig med en kopp varm kakao til.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg