Reklame | Krydra.no
Damaskroser brukes i matlaging som smakstilsetning eller krydder. De er en ingrediens i den marokkanske krydderblandingen “ras el hanout“. Rosevann og pulveriserte roser brukes i persisk, indisk og Midtøsten mat. Rosevann sprinkles ofte på kjøttretter, mens rosepulver tilsettes sauser. Kylling med rose er en populær rett i persisk mat. Hele blomster, eller kronblad, brukes også i urtete “zuhurat”. Den mest populære bruken er imidlertid smaken av desserter som iskrem, syltetøy, turkish delight, rispudding, yoghurt, etc.
I århundrer har Damask-rosen symbolisert skjønnhet og kjærlighet. Duften fra rosen er fanget og bevart i form av rosenvann ved en metode som kan spores til antikken i Midtøsten og senere til det indiske subkontinentet.
Roseblader er mest populære i persisk mat. Mat fra Midtøsten har blitt påvirket av persisk bruk av rosenblader , og det er derfor noen krydderblandinger fra Midtøsten bruker rosenblader.
Tilbereding: Klar til bruk. ingen forberedelser er nødvendig. Ønsker du kun rosebladene så klipper du enkelt av nederste del av roseknoppen.
Anbefalte bruksområder: Mye brukt i krydderblandinger, dekorasjoner og te, men også til infusjoner i honning. Rosesyltetøy er et annet populært bruksområde. Tilsett gjerne en roseknopp eller to å la trekke de siste 5 – 10 minuttene i en rett der du ønsker å tilføre smaken av rose.
Smak og aroma: Jordete og floralt
Ingredienser: Rosa roseknopper
Oppbevaring: Oppbevares mørk og kjølig i en lufttett beholder
Allergener: Ingen kjente
Her kommer en dessert der roser er bruk som smakstilsetning i pannacotta og gele. Smak med et hint av roser, ikke overdøvende, da ville blitt for mye blomsters.
Oppskrift 2-3 porsjoner.
Pannacotta:
- 1 dl. kremfløte.
- 1 dl soyadrikk, Alpro No Sugar.
- 2-3 ss sukkererstatning – Krydra.no – eller sukrin – eller sukker
- 10-15 stk. tørkede Damask roser – Krydra.no
- 2 stk. gelatinplater – eller 1 tsj. gelatinpulver. (Følg som vist på boks).
- Ha kremfløte. soyadrikk og sukkererstatning i en gryte. Gi dette et oppkok.
- Trekkes vekk fra varmen, og tilsett Damask roseknopper. La dette trekke ca. 1 time. Rør om av og til. Rosesmaken setter seg i fløteblandingen.
- Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minimum 10 min. Skal bli myk.
- Gi fløteblandingen et nytt oppkok, trekkes på nytt fra varmen, og tilsettes gelatinen. Rør god om slik at gelatinen løses opp.
- Sil blandingen over i en passe glass skål, former. Settes kjølig til pannacotta er passe stiv.
Damask rose gele.
- 10-15 roseknopper.
- 2 dl vann.
- 2-3 ss sukkererstatning – Krydra.no – eller sukrin – eller sukker.
- 3 plater gelatin.
- 50 gr. blåbær.
- Koke opp vann, sukkererstatning og roser.
- Ta av varmen, og rør om av og til.
- La roser få trekke til du får en god aromatisk smak fra roseknopper.
- Gi et nytt oppkok, og tilsett også her bløtlagt gelatin. Rør godt til gelatin er oppløst.
- Kjøl ned rosevannet ved å sette gryten i en skål, vasken med kaldt vann. La den bli så kald at du kan sile rosevannet over den kalde pannacottaen.
- Ha i blåbær. og sett det kjølig til geleen er stivnet. Gjerne over natten.
- Serveres som den er, eller med lettpisket krem.
Desserten inneholder uten (blåbær): 402 kcal (428) – 39,1 gr. fett (39,6) – 2,9 gr. kbh (6,7) – 0,3 gr. fiber (2,6) – 9,3 gr. protein (9,8).
For de som ikke er på Lavkarbo, brukes sukker i oppskriften.