Får i kål. 3 typer kål. (Lavkarbo)

Det er får i kålens dag i dag. Ville derfor lage en litt annerledes får i kål, med flere typer kål, samt den er lavkarbo. Får i kål er Norges ubestridte nasjonalrett, og har vært det siden 1800 – tallet, da retten  “faar i kaal” ble innskrevet i kokebøkene. Kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskrifter, er Fuldstendig Norsk Kogebog, skrevet av Karen Dorothea Bang. Opprinnelsen til får i kål kan være ut fra retten Nedlagt Gaas i Hvitkaal, der tilgangen til gås ble liten og skiftet ut med får isteden.
Dette er en historie rundt får i kål. Mulig den stemmer. Hvem vet,

 

Fårikål, 3 typer kål.

Her kommer en lavkarborett med lam, rosenkål, blomkål og kinakål. For å gjøre retten litt mer spennende, litt tomat. Dette skaper litt smak og farge. Ellers krydder som salt, pepper og litt grønnsaksbuljong.

Oppskrift 2 personer.

  •  3/4- 1 kg lammekjøtt med ben i passe biter.
  •  100 gr. rosenkål. Renses og deles i to.
  •  100 gr. kinakål i passe biter.
  •  200 gr. blomkål i buketter.
  •  2 tomater i båter.
  •  1 ss smør til fresing av grønnsaker.
  •  Kraft fra koking av lammekjøtt.
  •  Salt, pepper og buljong til smakssetting.

Tilsett kaldt vann til litt over kjøttet. Kok lammekjøttet et par timer, eller til det er mørt og slipper benet. Skum av det som kommer til toppen litt etter litt den første tiden av kokingen. Når kjøttet er ferdig, trekkes det av platen. Rosenkål dampes lett i ca. 10 min. Blomkålen og kinakålen kokes med de siste 3 min.  Kjøttes vendes i, og kraft tilsettes etter ønsket mengde. Ha til sist i tomater, og  La koke i ca. 3 min til.
Smaksettes med salt, pepper og litt buljong – grønnsaksbuljong eller Toro buljong.

Om du ønsker poteter, 2-3 stk. pr person. Koketid ca. 1/2 time. Husk da å tilpasse koketiden mot når fårikålen er ferdig.

Inneholder:  143 gr. fett –  13,1 gr. kbh –  152,2 g. protein uten poteter.

 

Får i kål. 3 typer kål.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg