Isot Chili, flak. Dagens krydder.

Reklame |

Isot biber, kurdisk pepper,  eller urfa biber som det også er kalt, er en nærmest svart chili (capsicum annuum) fra Sanliurfa-regionen sørøst i Tyrkia. Det er et sterkt, smaksrikt krydder som er elsket av kokker og matentusiaster over hele verden.

Isot har mellom 30.000 til 50.000 scovillegrader og legger seg derfor i det øvre sjiktet av middels-sterk chili (3-6/10+++)

Scoville – skalaen brukes for å måle styrken på chilien. Navnet er oppkalt etter kjemikeren Wilbur Scoville. Skalaen kom til i 1912. Styrken ble oppgitt i SHU – Scoville Heat Unit – derav scoville styrke – enheter. Styrken blir målt ved at chili – ekstrakter blandes ut i sirup inntil denne brennende fornemmelsen forsvinner.

Eksempel: Isot chili som har 50.000 scoville grader, blandes ut 50.000 ganger i sirup før smaken av capsaicin – virkestoffet i chili,  den sterke heten forsvinner. Målemetoden regnes som uvitenskapelig, da den baserer seg på menneskelig subjektiver. Den brukes likevel ofte for å måle styrke på chili.

 

Den mørke fargen til Isot,  som gjør den så særegen, kommer fra den todelte tørkeprosessen. Etter å ha blitt plukket blir de tørket delvis under sommersolen før de tettpakkes i sekker, og overlatt til å ‘svette’ over natten. Dette sikrer at de tørkede flakene beholder noen av de naturlige oljene i chili, og at de aldri helt tørker ut. Prosessen gjentas i rundt uke, ettersom fargen på de tørkede chiliene mørkner til en dyp burgunder eller lilla-farget svart. De blir deretter malt og tilført litt olje og noe salt saltet for konservering.

Hva smaker isot?

Ordet isot kommer fra den tyrkiske isli ot (røkt ugress) og chilien har en røyksmak som kan minne om meksikansk chipotle. Men i motsetning til den, er ikke denne smaken et resultat av en røykeprosess, men kommer i stedet fra chiliens naturlige smaker. Den jordiske smaken har blitt sammenlignet med kaffe, tobakk, tørket frukt og sjokolade – en mørk og trykkende kombinasjon som får oss til å tenke på hemmelige møter rundt ildstedene i svakt opplyste bakrom. Styrken er ganske mild til å begynne med, men ikke la deg lure til å spise for mye – den bygger gradvis til en varig styrke som er heftig nok til å få øynene til å renne.

Info hentet fra Krydra.no – og Krydderleksikon (2011).

 

Krydder i julegave? Hvorfor ikke? Bestill rett hjem, og gi en smakfull gave til de som har alt.

Kjører her en konkurranse. Gå til Krydra.no sin hjemmeside. Bruk rabattkode KokkenGeir2020 i rabattfeltet  når du bestiller, og få 10 % rabatt. (Gjelder ikke ved kjøp av gavekort). Rabattkoden kan kun brukes en gang pr bruker.  Du kan vinne 1 stk. avbildet Krydderleksikon, om du er en av de 50 første som bestiller varer eller gavekort fra Krydra.no Trekkes og informeres vinner når 50 kjøp rundes, eller innen 31.12.2020.

Bruk linken her – https://krydra.no/  Bestill varer for kr 500,- eller velg kr 500,- i Gavekort (link)

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg