Blåskjell er for mange den typiske sommermat, men dette er absolutt vintermat også. Skalldyr er på sitt beste når det blir kaldt i vannet. Dette gjelder også krabber og reker. Blåskjell finnes fra Middelhavet i sør til Barentshavet i nord. I Norge dyrkes der blåskjell i fjordene på Vestlandet, og noe på Sørlandet. Kan ofte være giftige, men kjøpes trygt i butikker og fiskemottak, da de er kontrollerte. Mange gode retter med blåskjell. Her en av dem.
Ønskes der dampede blåskjell, regner du ca. 3/4 kg – nett pr pers.
Kutt da litt løk og hvitløk i fine terninger, som freses i litt smør eller olje.
Blåskjell tilsettes sammen med litt hvitvin og sitronsaft. Dampes til skjell åpner seg. Serveres med godt brød og aioli majones.
Oppskrift 4 porsjoner:
- 2 kg/nett blåskjell.
- 1 gulrot i strimler.
- 1/2 purreløk i strimler.
- Kraften av de dampede blåskjell. Ca.1 dl.
- 3 dl fløte.
- 2 dl. vann
- 1 dl hvitvin.
- 2 ss. hakket dill.
- Maizena til jevning.
- Salt, pepper, litt aromat, eller annen smaksforsterker.
- Fres grønnsaker i litt smør.
- Dampe blåskjell for seg selv, som nevnt over.
- Tilsett fløte og kraft i grønnsaker, og gi det et oppkok.
- Smake til med dill og krydder. Jevne suppen ved å røre litt maizena ut i kaldt vann. Tilsettes suppen litt etter litt.
- Serveres med deilig hvitløksbrød eller annet fristende brød.
- Brukes som forrett eller som her, en mellom – lunsjrett.