Kaklun er tradisjon i ca 6 % av landets hjem til jul/nyttår. Hel kalkun oftest brukt, men fileten har gjort sitt inntog, og er et godt andvennelig stykke. Kalkunfilet finner du marinert og naturell i de fleste store butikker.
Hovedingredienser til 4 personer:
- 1,5 kg filet.
- 12-16 poteter.
- 400 gr. rosenkål.
- 4 middels gulrot.
- 20-24 svisker.
- 4-8 ss tyttebærsyltetøy.
- 400 gr. rødkål.
Kalkunfileten krydres med salt og pepper. Legges på en seng av gulrot, løk, selleri og et par klementiner eller 1 appelsin. Stekes på 180 °C i ca. 1 1/4 time. Ca. 1/2 liter vann helles på etter 1/2 time steking. Er med i sausen. Ha gjerne med 2 klementiner eller 1 appelsin i båter, 1 løk i båter, 1 eple i båter, litt selleristang eller rot, og 1 gulrot i biter under stekingen. Danner gode smaker.
i sausen.
Poteter skrelles og kokes møre. Sausen lages på kraften etter stekeskyen.
Sil skyen fra frukter og grønnsaker. I 0,4 dl kraft, ha i 1 dl fløte, sammen med 2 ss maizena. Rør godt, og la det får et oppkok. Smak til med salt og pepper. Litt støtet fennikelfrø er også godt. Dette er med å fremme smaker i viner.Ønsker du sausen mørkere, tilsettes litt sukkerkulør, om du ikke bruner mel på gamlemåten.
Sausen må kokes i 10 min eller mer om du bruker mel. Tar bort melsmaken.
Rødkål: Rødkål snittes fint. Sammen med 1 ss karve, 1 dl solbærsirup, vann til midt på kålen, litt pepper og 1 tsj. fennikelfrø. Kokes til det er mørt, ca 1-1,5 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Smakes til med salt og pepper.