Pasta Puttanesca stammer fra Sør- Italia. Napoli nevnes i historien.
Puttana, kan ha flere betydninger, men siden vi snakker om mat – tar jeg den versjonen som ligger nærmest faget. Det nevnes at retten sannsynlig ble funnet opp på restaurant Ischia på 1950 – tallet. Noen gjester sa: Lag noe enkelt – una puttanata qualsiasi (“lag noe tull, hva som helst”). Dette er en kjapp og enkel rett å lage. Foruten ansjos, som gir retten en god og salt smak, er dette en vegetar rett. I min oppskrift som her kommer, har jeg tilsatt scampi. Har ellers noen som ikke tåler chili, så det ble rød paprika. Også litt vårløk ble tilsatt retten. Håper det smaker.
Oppskrift 2 porsjoner:
- 1 god neve pasta – tørket eller hjemmelaget. Følg ellers mengde pr. porsjon vist på pakken.
- 6 minitomater, delt i 4.
- 2 stk. vårløk i passe biter.
- 3 tsj. kapers.
- 4-5 fileter ansjos.
- 2 fedd hvitløk.
- 4-5 hakkede oliven. Grønne eller sorte.
- 20 stk. scampi.
- God olivenolje til steking og topping av retten.
Her ville mange brukt Parmesan, men det heter seg at til fisk og skalldyr skal ikke dette brukes. Det er et gammelt, nesten hellig prinsipp i italiensk matkultur. “Ingen ost på fisk” Det handler om å respektere råvarene.
- Forstek scampi i litt olivenolje. Legges til side.
- Ha godt med saltet vann i en gryte, og kok pasta til den er al dente. Litt tyggemotstand.
- I tiden pasta koker, freses de andre ingredienser i en panne med litt olivenolje.
- Tomater i til slutt, da de ikke krever mye tid.
- Vendes godt, før pasta has i sammen med scampi.
- Vendes godt like før servering.
Kapers, ansjos, paprika og hvitløk, gir denne retten en fantastisk smaksopplevelse.
Server gjerne med en god focaccia.