Pinnekjøtt, fenabog eller pinnesteik.

Tradisjonen tro, har vi alltid brukt pinnekjøtt. Jeg er født vestlending og der har pinnekjøtt lang tradisjon. Retten kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet i Norge, men er trolig langt eldre. Tradisjonen med tørket og røykt sauekjøtt spredte seg trolig fra Fastlands-Norge til Færøyene og Island fra 1000-tallet. Pinnekjøtt går under flere navn som:  Julesteik, pinnesteik, julaftensteik og joleftasteik. I de siste åra, har tørket lammekjøtt utviklet seg med nye produkter på markedet. Saltet og tørket fenabog og  lammelår.

Eksempelvis kommer navnet «julesteik» fra steking av ribbene på glør. Olga Ambjørnrud oppgir at «pinnesteik» tilberedt ved steking over glør trolig er den eldste måten å tilberede pinnekjøtt og at i Aust-Agder praktiseres denne metoden stadig. Kanskje ikke så mye på glør. men pinnekjøtt kokes/dampes og etterstekes i stekeovnen. Vi er vant med å dampe pinnekjøttet i 3-4 timer.
Utvanning er selvsagt viktig uansett hvilket kjøttslag du bruker av pinnekjøtt, tørket fenabog eller- av lammelåret. 18-22 timer, eller mulig lenger til tider.  Tilbehør varierer også. Her bruker vi kålrotstappe, poteter, skysaus fra koking- og eller vi lager en lett syrlig løksaus. Tyttebærsyltetøy er også med.

Ha et fortreffelig julemåltid og en flott julefeiring.

 

HUSK Å VANNE UT PINNEKJØTTET.

Hva er din juletradisjon. Gi gjerne en tilbakemelding  i kommentarfeltet.

Her noen bilder av pinnekjøtt, tørket fenabog og lammesteik.

Tørket fenabog med tilbehør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saltet og tørket lammesteik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg