Tørket tang og grønnalger. Havets krydder.

I Scandinavia kan du trygt høste tang, tare og grønnalger. Det er ikke påvist giftige arter i Scandinavia.
Tang, tare og alger, er produkter som er på full fart frem i Norsk matlaging. Dette havets krydder, vil tilføre vitaminer som i landplantene og mer mineraler enn noen annen matvaregruppe. Tørket blir algen konsentrert, og næringsverdien øker selv i småmengder (som en teskje).
Næringsverdien avhenger også av høstetid og vannkvalitet / geografi. Tang og tare, inneholder proteiner, fettstoffer som omega 3, og antioksidanter. Komplett næringsinnhold vil etterhvert komme i matvaretabellen.no (Kilde: Havforskningsinstituttet).

Ut i sjøen og plukk det du trenger. Bruk saks eller kniv, ikke riv opp med roten. Vi ønsker å opprettholde våre godbiter i sjøen.
Ta kun de friske delene. Skyll godt i sjøvannet. Om du skyller i ferskvann, kan det bli slimete. Når du kommer hjem, tørker du god med tørkepapir eller kjøkkenhåndkle. Legges så over på brett med bakepapir, ikke for mye på hvert brett, da det blir vanskelig å tørke det.

Sett ovnen på 60 °C og la tang, tare og alger  få tørke til den er helt tørr. La det kjøles ned, og legg det så på glass for oppbevaring.

Knuses i en morter eller kaffekvern til pulver. Brukes i sauser, supper, smør, og der du måtte ønske dette som krydder.
Noen arter kan også syltes. Dette finner du en del om på nett.

Arter jeg høstet er: Sagtang, trøffel/grisetang, blæretang og tarmgrønske.

 

Tang, tare og alger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tørket tang, tare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tørket tang og grønnalge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tørket og støtet tang og alger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

    1. Jeg spiser vegetarmat og fisk da …, og kjøpte noe tang og tare på en butikk for etpar år tilbake. Tilberedte det slik det stod, men det er noe av det verste jeg har smakt og ble ingen god kosistens. Har egentlig lyst til å kunne spise det men det frister lite til gjentagelse…

      1. Hei Maiken.
        Dette er ikke noe jeg heller spiser mye av i hverdagen. Men i mikset inn i smør, tørket og støtet som krydder, er det en anledning til å få smaker i supper, sauser og fiskeretter som du ikke får av andre kryddertilsetninger. Det er en måte til å kunne spise mer av disse goder havet gir oss.
        Hilsen KokkenGeir.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg