Dampet kveite på bordet.

Reklame | Krydra.no Alt av krydder og urter på nett.

Julen fører med seg mange tradisjoner. Her i heimen, lager har vi tradisjonsmat som pinnebog/ pinnekjøtt på julaften, som regel fisk 1 dag, og ribbe eller ribbenstek 2 dag jul. Nyttårsaften lager vi som regel kalkunfilet med godt tilbehør. I romjulen, har jeg og min kone som regel lutefisk med kålrotstappe, som regel en rest etter tilbehør til pinnebog. Hvilken type fisk vi har 1 dag jul, kan variere mellom torsk, laks, eller som denne gangen, dampet kveite. Kveite liker alle i familien, så det kan fort bli en tradisjon å føre videre. Hva slags tilbehør vi kjører kan variere. Et “must” er sausen.

 

Oppskrift 5 porsjoner.

  • 5 kveiteskiver – ca. 200 – 250 gr. stk.
  • 20-25 mandelpoteter.
  • 1 pk. rosenkål – ferske.
  • 1 stk. brokkoli.
  • 3 store gulrot, skrelles og deles i passe biter.
  • 125 gr ternet Tulip bacon – eller annet bacon.
  • 250 gr. meierismør, eller annet godt smør – Kviteseid eller Brimi el.
  • 2,5 dl. kremfløte.
  • Saften av 1/2 sitron.
  • 5 båter sitron av den andre 1/2 parten. Kutt ut midtstrengen.
  • 1 ts. maizena. Til tykning av sausen.
  • Salt og pepper.
  1. Poteter skrelles, eller ikke. Kokes opp, og trekker så videre. Poteter går fort i oppløsing om du koker potetene videre. Trekkes i ca. 40-50 min.
  2. Vann til fisken tilsettes salt, gjerne litt laurbær, sitron og hel pepper om ønsket. Jeg bruker her kun sitronen etter at saften er presset ut av den 1/2 sitronen. Kok opp vannet, og sett ned tempen noe, til det slutter å boble. Fisken kan da tilsettes, og trekkes ca. 10-15 min, alt etter tykkelse på skivene.
  3. I tiden fisken trekkes, dampes gulrot og rosenkålen i lettsaltet vann til passe motstand i grønnsaker.
  4. Stek bacon, som så blandes inn i disse grønnsaker som vannet er silt fra.
  5. Fløten kokes opp. Smøret kuttes i terninger, som så legges i fløten. Røres inn til det er smeltet helt. Tilsett sitronsaft, litt salt og pepper (hvitt). Rør ut maizena i litt kaldt vann, før det vispes inn i sausen. Tykner lett. La det koke lett. Smak til slik du ønsker sausen.
  6. Brokkolibuketter dampes lett i ca. 3-4 min.

Nytes gjerne med en god hvitvin, rødvin, eller alkoholfritt alternativ.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg