Familiedag med gresskar og pizza på Stølsvika utenfor Arendal.

Reklame | Ooni koda 16 fra Varmefag i Arendal. Krydder fra Krydra.no Bruk kode KokkenGeir 10% og få rabatten på din første bestilling.

Stølsvika ligger på Hisøy ut mot idylliske Havsøy. Populær badeplass blant barnefamilier siden det her er snakk om to særdeles barnevennlige sandstrender adskilt av svaberg. I tillegg finnes her stor lekeplass, sandvolleybane, bålringer, toaletter og kiosk. Stor parkeringsplass. Livreddere i høysesong. (VisitNorway).

På Stølsvika ligger der et lite hvitt hus, der en kan ta turen og nyte kunsutstillinger, vafler, kaffe mm. (Sessongbetont). Huset er det siste året pusset opp,der stor dugnadsånd har vært avgjørende. Stølsvika er et sted for opplevelser. Her kan en feire bursdager, ta flotte brudebilder, la kroppen rekreeres, bade, nyte sol, regn og vind. Været stopper ingen, kun gode klær, så kan all slags vær nytes. Ta med deg barna på krabbefiske på stranden. Her kan alle nyte livet.

Jeg, min kone, min bror med familie, var på plass 30 oktober for å skjære ut være gresskar til Allehelgensdagen. Det ble flotte utskjæringer.
Vi hadde også med oss egen pizzaovn. Ooni koda 16 – gassovn. Kan kjøpes på Varmefag i Arendal, eller bestilles på nett. Her kan du steke pizza opp til 40 cm. Laget pizzadeiger og garnityret hjemme. Bakte ut og laget Napolitansk pizza på Stølsvika. En flott opplevelse der været var med oss i 3,5 timer. Dette blir nok en tradiosjon, om familie ønsker det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppskrift Napolitansk pizza. 8 stk.

  • 1 kg tipo 00 mel.
  • 6 dl. vann – 24 – 25 °C.
  • 30 gr. salt.
  • 1,5. fersk gjær. For å måle så lite gjær på vekta, setter du på en skål. Denne vekten pluss mengde gjær.

Fremgangsmåte er hentet fra Bakerovner.no.

    • Ha 600 gram kaldt vann i bakebollen
    • Ha i saltet, og løs det opp i vannet med å røre
    • Ha i 10 % av melet (ca. 100 gram, men det tar du på slump), og rør rundt – blir en litt tykk velling
    • Smuldre gjæra i vellingen, og rør den godt inn
    • Ha i resten av melet og start eltingen med maskinen.
    • Elt deigen i 25 – 30 minutter – det aller meste av tiden på lav hastighet. Hvis du har en maskin hvor deigen går opp på ertekroken – stop og dra av.
    • Hvis du har fulgt oppskriften over så har deigen ha en temperatur mellom 23-26 grader (du skal helst ikke over 26 grader. Jeg har fulgt denne måten over en reke ganger nå, og etter 30 min i min Kenwood har deigen ca 24 grader – helt perfekt. Så er det jo slik at hvis dette gjøres på en kjempevarm sommerdag, så er det kanskje bedre å helle mot 20-25 istedenfor 25-30. Og hvis du ønsker å forsikre deg, så kan du naturligvis bruke et deigtermometer, et IR termometer etc.
    • Ta deigen ut av maskinen, forme den til en stor ball, og legg den under et fuktig klede til hvining. Deigen skal nå hvile i 2 timer!. Du ser dette på bildet over med melpakken.
    • Etter 2 timer tar du bort kledet, og du har nå en deig med en fantastisk konsistens. Myk og fin, og nå skal du brette/balle deigen i passe emner – jeg bruker ca. 250 gram til hver pizza. Overflaten på ballen skal være slett og fin, og pass på å “tette” ballen på undersiden.
    • Ballene settes nå i en hevekasse for heving til dobbel størrelse. Har du ikke hevekasse så improviserer du med f.eks. en kaketine i plast – men sørg for at du kommer til med en deigskrape for å ta ut emnene etterpå.
    • Når ballene er hevet til dobbel størrelse setter du hevekassen i kjøleskap i ca. 1 døgn
    • Ta kassen med deig ut på benken ca. 3 – 3 1/2 time før du skal bruke den
    • Trykk ut deigen til en fin bunn. Jeg presser ned med fingrene fra ene siden mot andre – og holder meg alltid 2 – 2 1/2 cm unna kanten. Vender pizzadeigen 90 grader og gjør det samme. Så vender du hele deigen rundt og repeterer samme øvelse før du vender deigen tilbake, og forsiktig presser/strekker deigen med hendene ut til du får ønsket størrelse. Alt dette kan du fint gjøre uten å kaste/klappe/snurre – og alt det andre. Men teknikken er godt vist i den videoen jeg linket til over.
    • Ha på fyll – og husk nå det viktige prinsippet – Less is more.
    • Stek pizzaen i pizzaovn, i stekeovn med pizzastål/stein, i grillen med pizzastål/stein.

    Lang liste på hvordan å få til en pizzadeig, men det virker.

Pizzadeigen kan lages på 2 måter. Håndeltes som på den originale metoden, eller i maskin. Viktig å bruke tid på elting uansett hvilken metode du bruker. For hånd: Ha melet på bordet. Lag et stort hull i midten. Ha i vannet, salt og gjæren. Rør dette ut, før du elter inn mel litt etter litt. Når alt er mikset, eltes deigen til du oppnår ca. 24-25 °C i kjernetemperatur. La deigen så heve til dobbel størrelse. Legg gjerne noe over, slik at den holder temperatur. Når heving er unnagjort, deles deigen opp i 8 emner. Eltes opp igjen, og heves på nytt på benken i 2-3 timer. Legges så i kjøleskapet for lagring, om du ikke da vil lage pizza til kvelden. Lages deigen riktig, kan denne lagres kjølig i flere dager.
Når deigen lages omm til pizzastørrelse, brukes du hendene. Kjevle er for noen fy-fy. Ha nok mel på benken. Begynn fra midt og press utover med fingrene. Snurr deigen, og fortsett som fra starten. Press utover. Pizza skal være tynn, slik at det går raskt å steke.
Elting med maskin: Ha vann, salt og gjær i bollen. Løs opp gjæren, og start med tilsetting av melet. Eltes i 10-15 min på lav hastighet.

Steking: I Ooni kpoda 16, går det ca. 50-60 sek. I ovnen hjemme, noe lenger tid. Høy temperatur.

Pizza trenger også topping. Lag din egen tomatsaus, eller kjøp en du synes er god. Bruk en liten øse eller skje til å smøre ut sausen.
Ha på fersk mozzarella, basilikum – og du får en Pizza Margeritha. Jeg brukte denne topping, samt pepperoni og raspet parmesan og norvegia. Hadde litt kjøttdeig på den barnevenlige pizza. Ellers kan du toppe med det du ønsker. Ikke for mye topping.

 

Napolitansk pizza med mozzarella og pepperoni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg