Krumkake er tradisjonell norsk julemat, som dessert gjerne servert med multer eller multekrem. Navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus. Krumkaker stekes i egne krumkakejern, disse ligner noe på vaffeljern. Krumkakene blir i motsetning til vafler bare ca. 1,5 mm tykke.
Når kakene er ferdig stekt og er varme, er de myke og kan formes. Enten rulles de eller så formes de til en skål.
Når det gjelder julebaksttradisjoner bakover i tid, finnes det lite skriftlig materiale i motsetning til når det gjelder f.eks. slakting til jul. Man antar dette kan ha med det forhold å gjøre at det i hovedsak var kvinner som sto for bakingen. På 1700-tallet er ikke småkaker definert som julekaker, og det er først på 1800-tallet at det tradisjonsbegrepet dannes. Mange av julekakene i norsk baketradisjon, har sin opprinnelse utenfor landets grense.(Wikipedia).
Oppskriften er fra Tine.no
Oppskriften gir ca. 25-30 stk. krumkaker – teskje størrelse.
- 4 stk. egg – M.
- 250 gr. sukker.
- 250 gr. hvetemel.
- 250 gr. smør. (Smeltet).
- 1/2 – 1 ts. kardemomme – valgfritt – godt i røra.
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Vend forsiktig inn mel og kardemomme med en slikkepott.
- Tilsett nedkjølt smør i røren litt etter litt under omrøring.
- Sett til svelling i ca. 15-20 min.
- Varm opp jernet, og ha 1 tsj. røre i. Press noe ned slik at røren fordeles utover i jernet.
- Når ferdig krumkake, rulles eller legges platen i en skål. Avkjøles på rist, pakkes i tørr boks.
Fikk streng beskjed fra min kjære sambo at jeg bør lage krumkaker snart, så nå passet det bra med oppskrift. 🤗