Lysing med pikant tomatsaus og pasta.

Reklame |

I dag var jeg på Fiskebrygga i Arendal og fikk tak i 2 flotte fileter av en fisk som kanskje ikke mange kjenner til. De som elsker fisk, vet nok om denne arten. Her kommer litt historie og oppskrift på denne lekkerbisken av en fisk. Lysing.

Lysingen er torskefisk som er gjenkjennelig på en langstrakt kropp, blank farge, underbitt munn med kraftige tenner og blåsvart munnhule. Den har en kort og en lang ryggfinne. Lysingen er en rovfisk som beveger seg i hele vannsøylen, og kan finnes ved bunnen, helt ned til 1000 meters dyp, midt i vannmassene og ved overflaten. Les mer om en egen kvalitetsmerkeordning er utviklet for norsk fersk lysing.
Lying kalles også for berglaks, svartkljeft, kolkjeft og havets gjedde. Fisken har et hvitt kjøtt, som torsken. Dette er en fisk flere burde få smaken på. Navnet er kanskje ikke så kjent for mange, men spør i fiskebutikken etter denne fisken. Lysing egner seg både på grill, stekt, bakt og posjert. På grunn av det møre kjøttet er den meget god til ovnsbaking.

 

Oppskrift 2 porsjoner.

  • 400 gr. lysingfilet. Benfri – Fiskebreygga Arendal.
  • 1 pk. Monster lavkarbo pasta (200 gr) – eller 150 gr. tørr – vanlig pasta etter valg. Kokes.
  • 1 bx. grovhakket tomat. 400 gr.
  • 100 gr. chorizo, rå pølse.
  • 25 gr. grønn paprika i terninger.
  • 25 gr. gul paprika i terninger.
  • 50 rødløk i terninger.
  • 50 gr. smør.
  • 4 ss. olivenolje – Mizzica – Pasto.no
  • 1 tsj. Hawaii rødt gull Alea – Krydra.no
  • 1/2 tsj. Kampotpepper, hvit – Krydra.no
  • Vin til maten, ble i dag en Cavalcina Bianco di Custoza 2019. Soave. Meget god vin til denne retten. Ellers en topp vin i nyte uten mat.
    Smak – Ung, ren og umiddelbar, preg av sitrus, eple og urter. Under 3 gr. sukker/ ltr.

Inneholder: 1652 kcal – 116,2 gr. fett – 22,5 gr. kbh – 8,2 gr. fiber – 125,6 gr. protein.

Retten er lagt opp på Lifestyle serien – https://www.norrona.net/benedikt-lsa2130-lifestyle-arcticblue-pizzatallerken-30-cm 
Finnes i flere farger.

Ha 30 gr. smør og olivenoljen i varm stekepanne. Legg fiskefileten med skinnsiden ned, og la den steke nesten ferdig. Steketid, ca 10 min.
Snu fisken i 1 min, vend den igjen, og krydre med neo av salt og pepper. Trekk til side og la den hvile. I tiden fisken steker, lager tomatsausen. Ta skinnet av chorizo pølsen. Hakk den noe opp, og fres den så sammen med paprika og løk i resten av smøret. La det frese i ca 5 min. Tilsett så tomater, og la det småkoke i 5 min. Pasta kokes i lettsaltet vann. Se koketid på pakke. Om du bruker lavkarbo pasta, åpnes pakken, pasta skylles i litt varmt vann, og tilsettes sausen, og du kar den trekke med i 2 min. En herlig fiskerett som smaker. Ha gjerne stekefettet fra fisken over i sausen før du anretter. Nytes.

 

Lysing med pikant tomatsaus.

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg