Reinsdyrfilet med rotgrønnsaker, soppstuing og soppskysaus.

Reklame | Krydra.no - alt krydder og sopp i maten.

Viltsesongen er virkelig på dagsorden. Jaktsesongen på elg, hjort, rein og mange andre dyr og fugler, er det tid for nå.
I denne oppskrift, er det brukt ytrefilet av rein. I Norge har vi god tilgang til denne delikatessen, dette kjøttet. Mange kjenner godt til reinsdyrskav, som er tynne skiver av reinsdyr. Finnbiffgryte, deilige og gode smaker. Ellers selges der mye annet godt kjøtt av reinsdyr i flere butikker. Meny, Coop Mega, med flere.

Ytrefilet er av det bedre stykke kjøtt.

Reinkjøtt er noe av det magreste kjøttet du kan spise, fettinnholdet er så lavt som 2 – 4 prosent. Proteininnholdet er derimot høyt, det samme er jern og B-vitaminer. Kjøttkvaliteten er best om høsten og tidlig vinter, etter at den har fetet seg opp under sommeren.

Kjøttet jeg fikk tak i, er kjøpt av en lokal jeger. I denne retten er der ellers brukt sopp, rotgrønnsaker og gode poteter.

Oppskrift 2 porsjoner.

  • 300 gr. rein ytrefilet.
  • 4 middels poteter.
  • 2 stk. medium gulrot.
  • 1 stk. rødløk.
  • 150 gr. sellerirot.
  • 20 gr. tørket soppblanding. Spansk villsopp og shitake. (Krydra.no)
    10 gr. tørket sopp, tilsvarer ca. 100 gr. i utvannet tilstand.
  • 2 dl. kremfløte.
  • 2 ss. creme fresh.
  • 1 dl. portvin.
  • Salt, pepper og rosmarin.
  • 2 dl. kraft fra bløtlegging av soppen.
  • 3/4 ss tapioka stivelse.
  • 1-2 ss. smør til steking.
  • Olivenolje til steking av rotgrønnsaker.
  1. Ta ut kjøttet ca. 2 timer før steking. La det få lett romtemperatur.
  2. Legg soppen i lunkent vann. La soppen bløtlegges i ca. 30 min.
  3. Skrell rotgrønnsaker, løk og poteter. Kutt dem i passe biter. Vend inn litt olje, krydre med salt, pepper og litt rosmarin.
  4. Sett stekeovnen på 180 °C. Stek blandingen i ca.30-40 min.
  5. Fres soppen lett i litt smør. Ha i fløte, creme fresh, 1 dl. kraft fra soppen, og la det koke lett i ca. 15-20 min.
    Krydres opp med salt, pepper og litt rosmarin.
  6. Jevnes med tapioka rørt ut i litt kaldt vann. La det koke litt etter at tapioka er tilsatt.
  7. 1 dl. kraft og portvin kokes inn til en passe tykk skysaus. Krydres opp med salt og pepper.
  8. Kjøttet stekes ca. 3 min på hver side. Bruk salt og pepper som krydder.
  9. Anrettes på fat eller tallerken som her.
  10. Nyt gjerne med vin som passer til vilt. Her hadde vi en god Rhône vin, Gassier Garrigues 2020, på Syrah og Grenache.

 

 

 

 

Reinsdyr ytrefilet med rotgrønnsaker og skysaus.
Rotgrønnsaker og poteter.
Rotgrønnsaker og poteter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gassier Garrigues 2020
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg