Reklame |
Gullhøns, er en stor høne, med ekstra kjøttstruktur. Dette er en fugl som er flott til frikasseer, Coc au vin, suppe, gryteretter, og som her – helstekt, dekket med rosmarin, litt som helstekt kalkun. Gullhøna legges i langpanne på rist, tilsatt 1 ltr vann. Stekes i 5 timer, med temp fra180°C i 2 timer – ned til 125 °C i 2 timer, og tilbake til 180 °C i 1 time. Deles så opp, og settes i stekeovnen igjen for å holdes varm. Kunne godt ha stått noe lenger i ovnen, tenke med 1 time til på 125 °C, så hadde den vært topp.
Denne må dere prøve, da der er mye smak i høns.
Oppskrift 5-6 porsjoner.
- 1 stor gullhøns – ca. 3,0 kg.
- 400 gr. fersk rosenkål.
- 250 gr. sjampinjong i skiver.
- 30 gr. sjalottløk. Små terninger.
- 250 gr. rettich i terninger.
- 250 gr. gresskar i terninger.
- 1 potte med rosmarin.
- 12-18 poteter.
- 3 ss. creme friache.
- 2 dl. fløte.
- 2 dl. kraft fra steking av gullhøne.
- 2 ss. maizena, røres ut i litt kaldt vann.
- 1/2 dl olivenolje – Mizzicaa – Pasto.no
- 4 ss. balsamico – Saproso – Pasto.no
- 50 gr. smør – til saus.
- 3 tsj. Hawaii salt, grønn bambus Jade – Krydra.no
Skåler brukt til grønnsaker og poteter, er fra Lifestyle – Benedikt serien fra Norrøna.net – der Vulcano er en av dem.
Gullhønsen er forklart i innledningen hvordan du steker. Den kan selvsagt kokes lenge, før steking den siste timen om det er ønskelig. Da får dere mer kraft til senere bruk. Ha da i grønnsaker som gulrot, selleri, løk og persille og rosmarin for å skape god kraft. Krydres da før den settes i stekeovnen på 180 °C. Rens så rosenkål for ytterblader og stilkfeste. Ta vare på blader, som vaskes godt. Kan brukes lettdampet i salater, eller til andre retter. Poteter skrelles og kokes i 35-40 min før servering. Soppen freses i smør, tilsettes fløte og creme fraiche. La det så koke i 15 min. Tilsett 2 dl av kraften du får fra stekingen. Jevnes med maizena. Her er det ikke behov for så mye krydder, da der er krydder i kraften. Ha heller krydder på bordet. Rettich og gresskar, kokes i 10 min. før det stekes i 20 gr. smør. Krydres med salt og pepper. Rosenkålen kokes like lenge, tilsatt litt salt. Anrett og server. Bon appetit.