Torskefilet med ramsløkbearnaise.

Reklame | Krydra.no alt krydder i maten Norrona.net - Lifestyle serien - Benedikt 30 cm pizzatallerken.

I en Facebook gruppe ble det spurt om bearnaise passet til grillribbe. Svaret er ja. Bearnaise passer til mye. Her kommer en rett der jeg tilfører årets ramsløk. Bearnaise kan endres til forskjellige sauser. Kommer her med noen eksempler på det. Også på Hollandaise tilsatt smaker. Uttales “Bærnè” – ikke Bærnes.

Hollandaise: Dette er en grunnsaus lagete på eggeplommer, smør, salt og sitron.
Oppskrift:

Reduksjon:

  • 1 laurbærblad.
  • 1 liten sjalottløk.
  • 10 pepperkorn.
  • 1 dl hvitvin.
  • 1 ss hvitvinseddik.
  • 1/2 dl vann.

OBS: Lager du bearnaise, har du også med 8 – 10 estragoneblader her, syltet eller 1 ss tørket om ikke du har fersk.

Snitt løken og ha den i en kjele med laurbærblad, pepper, eddik, hvitvin og vann.
Kokes til du får en reduksjon på 3-4 ss væske igjen. Trekkes fra varmen, og siles.
Denne væsken skal etter hvert tilføres neste steg.

  • 4 eggeplommer.
  • 300 gr. smør – klares – dvs. smeltes og smøret på toppen tas fra den hvite væsken og saltet som ligger i bunn.
  • 1 sitron.
  • Litt kvernet hvit pepper.

Pisk reduksjonen og eggeplommer over et varmt vannbad til du får en passe tykk eggedosis. Tas bort fra vannbadet, og det klarede smøret vispes inn i passe stråle, slik at du har kontroll på at det ikke sprekker. Du kan godt ha en skål med kaldt vann du kan sette skålen med eggedosisen over i noen sekunder, tar bort litt varme. Ha også gjerne litt kaldt vann stående tilfelle sausen ser ut til å skille seg ved innpisking av smøret. Tilfør da forsiktig litt kaldt vann for å stoppe den prosessen.
Ellers, pisker du inn alt smøret, og til slutt smaksetter du med salt, litt kvernet hvitt pepper og saften av sitronen.
Hold sausen lun i et vannbad. Må ikke koke. Da sprekker sausen garantert.

 

Mousselinsaus:
Lettpisket krem vendes forsiktig inn i Hollandaise sausen. Dette blir en luftig og god saus til f. eks fisk og skalldyr.

Choronsaus:
Bearnaise tilsatt tomatpurè.  Tomatpure freses lett i litt olje, og røres forsiktig inn i bearnaisen.
Må ikke være for varmt når dette gjøres.

Sauce Paloise: Bearnaise saus tilsatt mintgele. Dette er en saus som passer fint til lam.

Med reduksjonen over, til bearnaise, kan du lage grillsmør med bearnaisesmak. Pisk da smør sammen med den kalde reduksjonen, vipps så har du et godt grillsmør.

 

I min rett, bruker jeg bearnaise, der jeg rører inn 10 gr. finkuttet ramsløk til slutt.

 

Oppskrift: 2 porsjoner.

  • 300-350 gr. torskefilet.
  • 100 gr. ternet bacon- Tulip eller annen slag.
  • 200 gr. nykål.
  • 200 gr. gulrot.
  • 150 gr. blomkål.
  • 10 gr. ramsløk – finkuttet.
  • 1 ss. smør.
  • 1/2ts salt til grønnsaker.
  • 1/2 porsjon av oppskrift som her følger av bearnaisesaus.
  1. Kok opp vann med salt til damping av torskefilet.
  2. Lag bearnaisen ferdig. (Ref oppskrift over). Ha i finkuttet ramsløk til slutt.
  3. Kutt 2 båter nykål. Gulrot skrelles og deles i staver. Blomkål i buketter.
  4. Start med å koke gulrot i ca. 3 min.
  5. Ha så i kålen som damper med 2-3 min, før blomkål går med i ca. 2 min.
    Sil av vannet, og ha på 1 ss. smør som smelter inn i kålen.
  6. Stek baconet.
  7. Torsken dampes (Ikke kokes) i ca. 8-10 min. Fisken vil begynne å skive seg når den er ferdig.
  8. Server så raskt du kan på varme tallerker. Kjølner raskt ned.
Torskefilet med ramsløkbearnaise.
Torskefilet med ramsløkbearnaise.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fersk ramsløk.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg