Elg Entrecote med rotgrønnsaker.

Elgjakta er i gang. Jakten går fra 25.09-23.12 hvert år, med noen avvikende jakt og fangst tider. I Kautokeino og Karasjok, går jakten fra 01.09-23.12. Fylkeskommunen kan innskrenke jaktperioden om de ønsker det. Hvert år felles der ca. 30 000 dyr i denne tiden. Elg er et godt supplement inn i kjøttmarkedet, sammen med annet vilt som reinsdyr og hjortedyr. Elgkjøtt er smakfullt, og magert. Skal du lage kjøttdeig, er det smart å tilsette ekstra fett under kverningen. Her kommer en rett basert på elg entrecote, som har noe mer fettstruktur enn mye annet på dyret.

Elg Entrecote med rotgrønnsaker.

Oppskrift 4 personer:

  • 800 gr. entrecote eller ytrefilet.
  • 12 poteter.
  • 2 store gulrøtter.
  • 12 grove staver kålrot.
  • 12 grove staver sellerirot.
  • 4 store sjampinjonger i biter.
  • Lik mengde kantareller.
  • 2 rødløk i båter.
  • 20 stk. ferske/frosne rosenkål.

Salt, pepper, litt sukker.

Saus:

  • 2 dl fløte.
  • 3 ss blåbær.
  • 1 ss tyttebærsyltetøy.
  • 2 ss av sopp og løk blanding.
  • 50 gr. brunost.
  • 2 ss crème fraiche.
  • Litt sukkerkulør, Rosmarin, salt og pepper.

Litt stekekraft fra elgen.

Fres elg entrecoten i stekepanne. Krydre med salt og pepper. Settes i ovn på 200 grader til du oppnår 58 grader i kjerne. Lettkokte poteter og grønnsaker. Freses av i stekepanne like før servering. Kok opp fløte og tilsett alt annet som skal i. La småkoke, og kjøres til slutt med stavmikser for å jevne sausen. Denne jevner seg selv uten annen stivelse. La sausen koke litt ned. Skal være syrlig, salt og søt. Fres løk og sopp. Krydres med salt og pepper. Rosenkål renses om den er fersk, kokes i 3-5 min i lettsaltet vann, gjerne tilsatt litt smør for smakens skyld. Server gjerne med godt tyttebærsyltetøy.

Testet vin til maten, som  ble en Peter Yealands, Pino Noir 2013 fra New Zealand. Herlig vin til retten. Ellers ville jeg foreslå en god Amarone – en fyldig Ripasso, eller gjerne røde viner fra Rhönedalen eller Languedoc. Hvite viner kan også passe inn her. Test da en god og fyldig Chardonnay eller Champagne, som vel passer til det meste,

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg