“Stjerneskudd”. En Dansk smaksopplevelse.

I sommer, har vi vært på tur med el- bil gjennom Europa. Med taktelt og fullpakket bil, gjorde vi unna ca. 6400 km. Vi lagde ikke mange måltider på campen, så det ble m.a.o mye restaurantbesøk. I Danmark fikk vi en av de større matopplevelser, selv om vi spiste mye god mat i Kroatia, Tyskland og Italia, ble retten “Stjerneskudd” en av rettene vi satt mest pris på. Fisk er godt, og på denne måten, har Danskene  truffet innertier.

En litt mer ukjent konkurrent til 7 andre klassiske retter, men en av danskenes absolutt favoritter og en av de urgamle klassikerne. Stjerneskudd er et storslått dansk smørbrød med panert rødspettefillet, toppet med reker, salat og limfjordskaviar. Nyt det på ekte dansk vis med en kald øl og avslutt med en snaps. ( Ref. VisitDenmark).

Lages også med dampede og stekte rødspettefileter, asparges, reker, lakserogn og en hjemmelaget thousand island.

Her kommer min oppskrift på denne flotte retten.

 

Oppskrift 2 porsjoner.

  • 10 middels filetet rødspette. Her av større fileter, skråskjærte.
  • 4 ss. pillede reker.
  • 4 ss. biter asparges i lake, eller 4 stk. dampede grønne i biter.
  • 2 stk. skiver brød – det du liker. Her brukt toast av havrebrød.
  • 6 ss. majones.
  • 6 suragurkskiver, finhakket.
  • 1 ss. hakket gressløk.
  • Litt, dill, salt, pepper, cayennepepper og 1 ss sitronsaft.
  • 10 ss. brødkrum.
  • 6 ss. hvetemel.
  • 4 egg – sammenvispet.
  • 1 liten hjertesalat.
  • Dill eller gressløk, sitronskiver, agurk og småtomat som pynt. (Fant ingen butikk i mitt lokalmiljø som hadde rognen jeg var ute etter).
  1. Bland majones, finhakket suragurk, gressløk og litt, dill, salt, pepper, cayennepepper og 1 ss sitronsaft.
  2. Ha mel i en passe pose. Ha i melet og fisken. Vend fisken i posen. Vend så fisken i egg og så i brødrasp.
    Mulig du må ha noe mer brødrasp.
  3. Stek fisken i stekepanne med olje, eller som jeg her, på en stekeplate med litt olje i grillen. Fisken ble topp sprø.
    Krydre med salt og pepper.
  4. Ha toast på en tallerken. Smør med litt dressing. Pynt med litt salatblader, strimlet salat, litt reker og asparges.
  5. Legg på fisken i stjerneform på toasten.
  6. Topp med resten av reker og asparges.
  7. Pynt med sitron, agurk og tomat, og om du har limfjordskaviar eller lakserogn, og dill eller gressløk som her.
  8. Dressing serveres i skål à part.

Retten serveres ofte som en lunsj – smørbrød, eller større porsjon til middag. Uansett – en herlig rett flere bør få øynene opp for også
i Norge. Ta kontakt med den lokale fiskebutikk og hør om de har rødspette allerede i morgen. De fileterer ofte for deg i butikken.
I Arendal, ligger Barbu fiskemottak like utenfor min dør, og Fiskebrygga i Arendal en liten spasertur unna.

 

Dansk Stjerneskudd.

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg