Lettsaltet torsk med bacon og smørsaus. (Sandefjordsmør)

Reklame | Krydra.no Alt krydder i maten.

Lavkarbo – eller ikke. Ditt valg.

Der ute er det mye god fisk. En av mine favoritter, er lettsaltet torsk. Hvit i fisken som den er, tar den seg godt ut på tallerken. Meny kjører
“fisketirsdager” og det lønner seg da å kjøpe fisk, med 30 % rabatt. Selvsagt ble det en fisketirsdag her i huset. Med flott ternet bacon fra Tulip og en deilig smørsaus, ble det et Herremåltid. Lettsaltet torsk er tradisjonsmat en ikke blir lei. Her kan du selvsagt bytte på garnityr. Mange bruker stuet gulrot i hvit saus. Mange bruker eggesmør og dampet gulrot. Ertepurè og persillesmør brukes også. Smaker gjør det også med sennep til. Her velger du det som faller best i smak for deg. Her kommer en variant som raskt kan gjøres om til Lavkarbo.
Du trenger ikke lage flere retter, selv om du går på lavkarbo. Det er bare å tilføre en ekstra ingrediens.

 

Oppskrift 2 porsjoner.

  • 350-400 gr. torsk.
  • 100 gr. bacon.
  • 6-8 poteter – middels store.
  • 160 gr. gulrot.
  • 3/4 – 1 dl. fløte.
  • 50 gr. smør.
  • Litt sitronsaft.
  • 1,5 – 2 ss hakket persille.
  • Kvernet salt og pepper.
  • (200 gr. blomkålbuketter). Lavkarbo.
  • 2 sitronbåter.

Lavkarbo innhold: 1030 gr. – 1529 kcal. – 108,8 gr. fett- 15,6 gr. kbh. – 8,8 gr. fiber- 116,8 gr. protein.

 

Hvit urtesaus 2 porsjoner.
1 dl fløte – 50 gr. smør – 1 ss. dill –  1 ts. tørket estragon – 2 ss. sitronsaft – litt salt og kvernet pepper.

  1. Skrell poteter, og kok dem lett til de er passe møre.
  2. Kok opp vann til trekking av fisken.
  3. Skyll fisken og legge den til side.
  4. Skrell og kutt gulrot i skiver.
  5. Når det er ca. 10 min igjen til poteter er ferdig, kokes fløten opp. Smør kuttes i terninger.
    Trekk fløten til side, og rør inn smør litt etter litt. Tilsett il slutt sitronsaft, salt og pepper, samt hakket persille.
  6. Gulrot dampes lett til de er passe møre i lettsaltet vann.
  7. Fisken legges i vannet, og trekker i ca. 5-10 min. Pass på.
  8. Bacon sprøstekes.
  9. Om du vil ha lavkarbo – dampes blomkålen i ca. 3-4 min. Ferdig når du stikker kniven i og den slipper. Som når du tester poteter.

I følge historien skal sandefjordsmør ha sin opprinnelse med Otto Fredrik Borchgrevink, hotelldirektør for Park hotell i Sandefjord fra 1959. Han hadde blitt inspirert under studietiden i Frankrike av de kjente franske smørsausene. Han forenklet de ved å fjerne noen ingredienser, og dermed ble sandefjordsmøret til.

 

Lettsaltet torskefilet med bacon og Sandefjordsmør. (Bildet er med hvit urtesaus)

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg