Rabarbragrøt med smuldretopping.

Reklame | Krydra.no alt krydder i maten - her vaniljestang - Bourbon Madagaskar.

Rabarbra er nå på slutten av innhøsting. Sesongen avtar fra St. Hans, men mange har sikkert denne godbiten i hagen enda.  For de som har denne herlige planten i hagen, kan de boltre seg med de herligste retter. Grøt, suppe, kaker – paier, dyppet i sukker, noe vi husker fra barndommen. Marmelader, saft og mye mye mer. Rabarbra er en plante som har opphav fra Asia. Det er en gammel, hardfør mat- og medisinplante. Planten kom til Europa på 1600 – tallet, og til Norge på 1700 – tallet.

Det er kun stilken som er spiselig, da bladene regnes som giftige, grunnet oksalsyre, som hindrer kroppens evner  i å ta opp jern og kalsium.
Mine minner med rabarbra, er som sagt det å kunne dyppe den i sukker. Surt og søtt på en gang. Ellers er mine minner fra kokkeskolen, der vi kokte mye suppe og grøt på rabarbra. Her kommer en dessert som sikkert mange kan like. Med en crispy topping, og hjemmelaget vaniljesaus (ikke avbildet), blir dette en herlig dessert på de varme sommerdager. Håper det smaker.

 

Oppskrift 8-10 porsjoner.

  • 1 kg rabarbra. Skrelles.
  • 300 gr. sukker.
  • 1 vaniljestang – deles og frø skrapes ut.
  • 2 – 3  ss maizena.
  • 2 ss. flytende honning.
  • Vann halvt opp på rabarbra.
  1. Kutt rabarbra opp i passe biter.
  2. Ha alle ingredienser, unntatt vann i en passe stor gryte.
  3. Rør ut maizena i vannet, og tilsett dette i gryten.
  4. Kokes til du får en passe tykk grøt. Rabarbra koker i stykker, og vil du ha noen biter i, holder du igjen litt rabarbra og
    tilsetter den mot slutten av koketiden.
  5. Ta ut vaniljestangen, og kjøl ned rabarbragrøten.

Smuldretopping:

  • 2 dl. hvetemel.
  • 1 dl havregryn.
  • 1 ts. kanel.
  • 1 dl. sukker.
  • 125 gr. smør.
  • 50 gr. knuste mandler.
  1. Ha alle ingredienser i en bolle. Elte smøret inn for hånd, og ha så massen i en ildfast form.
  2. Stekes på 180 – 200 °C i ca. 30 min, eller til det får en gyllen brunfarge.
  3. Kjøles med, og røres om. Du får da en sprø topping til desserten.
  4. Mulig du får litt igjen, men smuldretoppingen kan godt lagres.

Hjemmelaget vaniljesaus:

  • 4 eggeplommer.
  • 2 dl h-melk.
  • 2 dl. kremfløte.
  • 150 gr. sukker.
  • 1 vaniljestang – frø skrapes ut.
  • (1 ss. maizena) – kan utelates, dersom du da ikke ønsker en noe tykkere saus/krem.
  1. Bland eggeplommer med 0,5 dl. melk.
  2. Kok opp resten av melken og fløten, tilsatt hel vaniljestang og sukker.
  3. Når det koker, trekkes det fra platen.
  4. Rør så i litt av den varme væsken i eggeplommer.
  5. Helles så tilbake i resten av den varme væsken, og gis et oppkok – følg med på de første bobler som dukker opp.
    Må ikke koke for lenge, da det vil bli til eggerøre.
  6. Ta av platen, siles og kjøles ned i et vannbad.
  7. Settes i kjøleskap til den er kald.
  8. Rør om før servering.

 

Rabarbragrøt med smuldretopping.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg