Fornemmelse av jul.

Reklame | Krydra.no alt krydder i maten. Sjekk også Kulina.no matoppskrifter på mobilen.

Lammecarè med rotgrønnsaker.
Lammecarè med honningglaserte rotgrønnsaker og god vin.

Smaken av jul er for mange forbundet med tradisjon. En tuller ikke med de herlige smaker. I julen spises der mye mat – også i tiden før jul. I disse dager avvikles der mange julebord rundt i de mange hoteller, restauranter og andre selskapslokaler. Maten er som oftest ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, servert med godt tilbehør, samt kald mat som en forbinder med et koldtbord.

I  retten som her kommer, fornemmer vi en smak av julens godbiter. Vi spiser pinnekjøtt til jul, som ca. 38-40 % av befolkningen i Norge. Pinnekjøtt blir stadig mer populært. Lammecare har noe av de samme smaker. Det er lam, og pinnekjøtt er jo lam det også.

Lammecarré er en del av ryggen på lammet. Blir av mange regnet som den beste delen av lammet. Lammecarré er mørt og smaksrikt kjøtt. Det stekes i ovnen og deles i skiver, en per ribbein, til serveringen. Beinspissene kan kles inn med aluminiumsfolie for å ikke bli svartbrente. For meg er lam vel noe av det beste kjøttet som er. Smakene er fenomenale. Ikke alle er begeistret for lam, men prøv dette. Mye bedre enn storfe indrefilet.

 

Oppskrift 4 porsjoner.

  • 800 gr. lammecarè.
  • 600 gr. poteter – tynnskivet.
  • 600 gr. rotgrønnsaker – miks av gulrot, kålrot, beter. ( Rødbete, polkabete, gulbete)
  • 200 gr. sopp – sjampinjong eller aromasopp, eller annen sopp.
  • 1 stor kepaløk – gul løk.
  • 2 ss honning.
  • Krydder: Salt, pepper, rosmarin og timian.
  • Smør og litt olje til steking.

Sausen:

  • 0,5 ltr, god kraft. Kok din egen på lammebein, avskjær fra carèen, eller om du får kjøpt noe på butikken.
    Ellers bruker du kraft fra grønnsaksbuljong.
  • Litt rosmarin, salt og pepper.
  • 1 hvitløksfedd.
  • 1-1,5 ss. maizena eller tapioka som jevning.
  • Litt sukkerkulør som fargesetting på sausen.
  • 4-5 ss balsamico.
  • 0,5 dl. kremfløte.

La dette koke sammen i 10 min, før du siler sausen. Om den er for tynn, jevner du litt til. Smakes til slik du ønsker smaker skal være.

  1. Sett stekeovnen på 200 °C.
  2. Lammecarèen brunes i en stekepanne. Kok ut pannen med litt vann etter steking.
  3. Ha carèen over i en ildfast form. Settes i ovnen, og stekes til 56 °C i kjernetemperatur. Ta den ut, og la den hvile minst 10 min, slik at saftene settes seg.
  4. Grønnsaker freses lett i litt smør. Krydres med salt, pepper og litt timian. Legges over i en ildfast form. Bland inn honningen, og stek disse sammen med carèen. Skal ha lett tyggemotstand når de er ferdige.
  5. Poteter som er tynnskivet, stekes i smør og olje til de er gylne i fargen. Krydres med salt, pepper og rosmarin. Også kalt for råstekte poteter.
  6. Om du ønsker andre grønnsaker til retten, kan du godt bruke brokkoli eller rosenkål.
  7. Når carèen har vilt litt, skjæres kotelettene mellom benene. Se bildet. Anrettes på grønnsaker og poteter. Øs litt saus over rettenServer gjerne med en god rødvin. Denne Beaujolais Villages Nouveau som her vist, passet perfekt til. Ellers vin du liker og som passer. Husk, ikke alle viner passer alt av mat.

 

 

Råstekte poteter med rosmarin.
Beaujolais Villages Trenel 2022.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg