Hjemmelaget rundsylte.

Reklame |

Advent, er en høytid som markerer forberedelsene til juletiden julen. Mat er en av de ting som forberedes, for mange med de 7 slag med julebakst. Jeg er ikke av de som slår til med denne julebaksten, men holder meg til pålegg. Sylte, er et Dansk, Norsk og Svensk pålegg, ofte krydret med krydder som allehånde, nellik, salt og pepper. I min sylte, bruker jeg også sennepsfrø og litt muskat. I syltelaging, brukes der også aspic eller gelatinpulver for å binde sammen lagene. Forskjellen på Dansk, Norsk og Svensk sylte, er krydderet som brukes i produksjonen. Mange koker gjerne syltekjøttet ferdig, og legger så kjøttet lagvis med krydder og aspic eller gelatinpulver mellom lagene.
Hodekjøtt ble ofte brukt, da det inneholder en del fett. Ellers brukes kokt/rått svinekjøtt og spekk, samt svoren, som kuttes i passe tynne skiver, og legges lagvis på samme måte som med hodesylte. Svoren starter en som regel med. Her bruker jeg rått kjøtt fra låret. Deler av låret har en del spekk og svor, slik at ikke sylten blir for mager. Har også fått lånt meg presser, men det er ikke nødvendig, og du må da passe på at du får nok press på sylta etter du har lagt lagene.

Oppskrift til 2 rundsylter.

Inneholder: 2286 gr. sylte – 3049 kcal – 105,9 gr. fett – 11,4 gr. kbh – 6,8 gr. fiber – 513,1 gr. protein.

 1. Sett 2 gryter med vann til kok.
 2. Knus/støt alt helt krydder til pulver – ikke for grovt, og bland inn salt, malt nellik og gelatinpulver.
 3. Skjær kjøttet i passe tynne skiver. Samme med spekket. Mulig du vil kjøpe noe mer fett, om ikke lårkjøttet er fett nok.
  Kan ellers bruke buk/ og eller ribbeside til å lage sylte av.
 4. Ha 2-3 lag med clingfilm i syltepresser. Må være så pass langt slik at du kan pakke inn syltekjøttet.
 5. Ha litt krydder i bunn av pressa. Legg så svoren i bunn, og legg så lagvis med kjøtt, spekk og krydderblandingen til du har kjøtt noe over høyden til pressa. Avslutt med krydderblanding. Kle så inn kjøttet med clingfilmen.
 6. Ha lokket på pressa, og trykk lokket så godt du kan nedover, slik at det låser seg i hakkene.
 7. Ha presser i det kokende vannet, og la det småkoke i 2,5-3 timer.
 8. Etter koketiden er over, settes gryter i kaldt vann i vaskekummen, og kjøles så ned til du kan sette presser i kjøleskapet til dagen etter.
 9. Ta sylter ut av presser dagen etter, og pakk sylte inn i clingfilm eller sipp poser/vacum om du er heldig å ha det. Holder seg i kjøleskapet i ca. 1 uke. Frys gjerne det du ikke skal bruke med en gang.
 10. Ønske du å lage lammerull – i sylteform, kutter du kjøttet på amme måte, bruker det krydder du måtte ønske, og kjører samme måte som du brukte på sylta. Lykke til.

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg