Hjemmelaget smør.

Reklame |

Smør har vært produsert i Norge i lang tid. Smør lages oftest av fløte, som skilles fra kjernemelken. Kjernemelk, er den væsken som kommer etter at du har kjørt fløten eller sæter rømme i en mikser, og etter at fettet skiller seg ut. Tar du fettet og vanner dette ut til det blir klar væske, ja da har du skikkelig smør. Elt inn salt til ønsket smak, og du får et meget smakfullt smør.

Smør har også vært brukt som betalingsmiddel i Norge. Historien forteller at:

Langt inn på 1900-tallet var smør et viktig betalings- og byttemiddel og for noen hundreår tilbake var det faktisk det viktigste betalingsmiddelet i vårt samfunn. Skattereformen av 1617 var basert på at folk betalte sin skatt i smør. En smørlaup var det samme som 18 kg smør.

Smør er ikke lenger viktigere enn penger, men smaken er fortsatt utsøkt og aromatisk og smør er uunnværlig i tradisjonell norsk og fransk matlaging. I slik matlaging er margarin ikke godt nok.

Før var det skikk å ofre litt smør til solen når den viste seg første dagen utpå vinteren. Det var som et offer og takk til solguden.

Smør er en bestanddel i lavkarbokosthold. I 2011 oppsto smørmangel i Norge på grunn av økt etterspørsel samt mindre produksjon.

 

Her kommer oppskrift på ca. 375 gr. smør.

 

  1. Ha rømme, fløte og 1 tsj. salt i mikseren. Bruk vispen.
  2. Kjør innholdet på medium/rask hastighet til fett skiller seg fra kjernemelken.
  3. Sil fett fra kjernemelk gjennom et klede/kjøkkenhåndkle.
  4. Vask fettet i kaldt vann til fargen på vannet er klart.
  5. Kna så inn resten av saltet, og krydre deg opp om du ikke synes smaken er salt noe.
  6. Ha smøret i en form, og sett i kjøleskapet.
  7. Holder i ca. 14 dager, fryst ca.  mnd.

Du kan om du vil blande inn krydder og smaker etter valg, eks: Hvitløk eller andre smaker du ønsker til f. eks grillen, biffen el.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg