Klementin marmelade.

Reklame | Krydra.no Ancho chili.

Klementin, er en av juletidens herlige frukter. En herlig liten appelsin. Moderne  DNA – analyse kan tyde på at klementin er en  krysning mellom mandarin og appelsin. Appelsin i sin tur, er en krysning mellom mandarin og pomelo. Der er ellers annen historie som viser til at klementinen først ble dyrket av en trappist munk ved navn Frère Clèment (Clèment Rodier), en fransk katolsk ordensbror med virke nær Oran i Algerie, og som var gartner ved et hjem for foreldreløse barn i Misserghin i perioden 1890–1902. Hvem vet hva som er riktig.
Det jeg vet, er at dette er en herlig frukt.

Det meste av det vi får av disse små appelsiner i Norge er klementiner, men der fås også mandariner – som har en kraftigere aroma enn klementin. Klementin er en videreutvikling av mandarin. Sesongen for Clemenules – klementinen, er fra nov – januar. Det aller meste kommer fra Spania. I de 6 – 8 uker før jul, spiser vi ca. 5 kg hver. Import av klementinen til Norge startet i 1963. Før den tid, var det mandarin vi fikk tak i. Tilbake til klementinen. Her kommer en oppskrift som vil bringe oss videre til Julens ostekake som kommer senere.

 

Oppskrift på Klementin marmelade. (Gir 4 glass som avbildet).

  • 1 kg klementiner.
  • 500 gr. sukker.
  • 5 dl. vann.
  • 1 ts. vaniljesukker,
  • 2 ss. honning.
  • 2 hele tørkede chili. Ancho chili – hel.
  • 1 ts. støtet ingefærbiter – eller litt fersk.
  • 1/2 kløv støtet stjerneanis – eller litt støtet fennikel frø.

Obs: 2,5 dl av saften fra klementiner, skal vi ta vare på til ostekake senere.

  1. Vask godt klementiner. Del så ca. halvparten av klementiner i to. Press saften ut til du får 2,5 dl saft.
    Resten av klementiner, og resten du presset saften av, deles i passe små biter. Husk å fjerne sten og stilkstjernen.
  2. Ha klementiner i en tykkbunnet gryte. Tilsett så sukker, vann, og resten av ingredienser.
  3. Ha lokk på, og la det koke i 1-1,5 time. Ta så ut chilien.
  4. Kjør så de kokte klementiner med en stavmikser eller i en foodprosessor.

Denne marmeladen blir litt mer bitter, enn om du hadde skrelt halvparten av mengden. Ingefær og stjerneanis tar litt av bitterheten bort.
Kok glass du vil lagre marmeladen i før bruk. Desinfisering er viktig. La marmeladen kjøles litt ned før du fyller glassene.
Kjøl videre ned på benken, før de settes i kjøleskapet. Denne marmeladen kan brukes som curd, i kaker, kremer, på is, som saus, i fromasjer mm. Her er det kun fantasien som stopper deg. Jeg bruker den som saus til ostekaken som kommer.

 

Klementin marmelade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer
      1. Takker Frodith.
        Denne marmeladen, er som beskrevet en marmelade som passer til mange retter – i bakverk mm. I fromager, i kaker – som krem eller syltetøyfyll, i muffins – rørt inn i glasuren eller i selve deigen. Hilsen KokkenGeir.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg