Deilig grytebrød.

Slutten på 80-tallet, hadde jeg mitt første innlegg i Norsk Ukeblad. Den tiden bakte jeg mye hjemmebakst. Ble mest brød og rundstykker. Sendte inn oppskrifter til Norsk Ukeblad.
Mor Hubro kom på besøk, og ville høre hvordan brød og rundstykker ble laget. Selvsagt ble det smaksprøver også. Smigret var jeg.

Mor Hubro var en kjent matskribent i Norsk Ukeblad, og hun ble en nasjonal berømthet for sine oppskrifter og matrelaterte artikler. Hun bidro til å gjøre retter som Kvæfjordkaka, Norges nasjonalkake, kjent over hele landet. Mor Hubro var opprinnelig Elise Sverdrup, født i 1899.. Etter hennes død i 1972, ble spalten hennes overtatt av Brita Edland, som fortsatte arbeidet i flere tiår. (Info Message Copilot) Dette ble mitt første “blogg” innlegg om mat. Oppskriften er brukt av flere over lang tid.

Har vel liggende oppskrifter et sted, og vil komme tilbake med disse når jeg finner dem.

Her kommer en ny oppskrift på brød. Den gang var det formstekte brød. Nå blir det grytebrød.

 

Grytebrød.

Oppskrift gir 2 stk. grytebrød.

  • 200 gr. fin sammalt hvete.
  • Ca 1 kg hvetemel.
  • 1 pk. tørrgjær.
  • 2 ts. salt.
  • Ca. 1 ltr fingervarmt vann.
  • 1 dl nøytral olje – solsikke el.
  • 1 ss sukker.
  1. Rør ut tørrgjær i vannet. Olje røres inn. La dette stå og godgjøre seg i 10-15 min.
  2. Ha melet i en mikser.
  3. Ha i nesten all væske.
  4. La deigen gå en stund. Ha i resten av væsken litt etter litt.
  5. Deigen eltes i ca. 10 min. Om deigen er klissete, ha forsiktig i litt mel.
    Om motsatt, tilsettes litt mer vann.
  6. Når den er eltet ferdig, knas deigen til en ball.
  7. Prosessen som nå kommer, gjør at deigen får bobler.
    Ha litt vann på bordet og på henna. Ha deigen på og dra deigen utover og vende den mot midten.
    Gjør dette 4-5 ganger, før du former deigen til en ball igjen. La nå deigen heve igjen til 3/4 størrelse. Gjenta denne prosessen 3-4 ganger.
  8. Når deigen er ferdig hevet siste gang, deles deigen i 2, og emner heves til dbl. størrelse.
  9. Ovnen settes på 200°C og forvarmes. Sett jerngryte, gryte som tåler varme i ovnen til oppvarming 10 min før deigemner skal i.
  10. Har du ikke 2 gryter, passer du på det siste brødemnet slik at det ikke hever for mye. Du kan kna det til en ball igjen, og la det heve videre.
  11. Ha litt bakepapir i bunnen av gryten. Smør sidene.
  12. Ha i deigemne, og la brødet steke i 40-45 min. Skjær gjerne noen snitt i brødet før det går i ovnen som gir litt mønster. Strø noe mel over om du vil.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg