Allsidig tomatsaus.

“Salsa di Pomodoro Della Irene ” Oppskrift hentet fra Persille og Basilikum.

Tomatsausen (salsa), er en allsidig saus, som kan brukes til pastaretter, saus og suppe, eller på pizzaen. Denne er hermetisert, men kan også fryses i mindre porsjoner, for lett å tine til bruk. Kan også tilsettes smaker ved siste finnish før servering. Bruk gjerne basilikum, timian eller andre smaker etter ønske. Denne sausen passer til mye. Pastasaus, lasagnesaus, tomatsuppe, saus til kjøttboller mm.

Oppskrift av 3 kg tomater.

  • 3 kg plommetomater, skylt og delt i passe biter.
  • 3 løk delt i passe biter.
  • 3 hvitløksfedd.
  • 1-3 ferske chili. Mengde alt etter hvor sterk du ønsker sausen. Kan sløyfes om du ikke ønsker chili.
  • 1 kopp, ca. 1,5-2 dl vineddik eller vanlig eddik.
  • 1 kopp, tilsvarende med olivenolje.
  • 1 ss sukker.
  • 1 ts salt.

Ha tomater, løk, hvitløk i en passe kasserolle sammen med olje og eddik. Kok opp under omrøring av og til. Skru ned varmen og legg i hele chili. La blandingen putre lett i tre – fire timer. Fjern chilien og bland i sukker og salt. Rør om og la det koke litt til. Du kan også fjerne frøene i chilien, om du ønsker en sterkere saus, og la dette koke med til sausen er ferdig. Om du ønsker å hermetisere sausen på glass, kjører du sausen glatt med en stavmikser, koke sylteglass for at de skal bli sterile. Fyll glass med saus, skru på kork, og vend glass. La stå en stund. Kjøles skikkelig ned før bortsettning. Ikke sett glass i kaldt vann med en gang, da de vil sprekke.  Trenger ikke kjøl etterpå. Holdbarhet kan variere. Vet de er de som har oppbevart saus i inntil 1 år, plassert i mørkt rom. (Italia). Jeg vil anta 3-6 mnd. som en optimal holdbarhetsdato. Om du vil fryse ned sausen, fyller du bokser med passe porsjoner, kjøler dem ned så raskt som mulig til 10 grader eller lavere i løpet av 2 timer. Fryses så ned. Holdbarhet inntil 12 mnd. på tomater, så regner med sausen også tåler dette ved innfrysing.

Dato ved innfrysing av vareslag. Ref Kiwi link.

 

u

4 kommentarer

    1. Hei! Jeg tenker å lage en del tomatsaus på Norgesglass med gummiring selv, ønsker å driste meg til å ha en del paprika og gulrot oppi siden familiemedlem er allergisk mot løk. Hvordan opplevde du varighet på den sausen du satte bort kjølig? Kan jeg regne med mye kortere varighet når jeg tar diverse grønnsaker oppi?

      1. Hei Marie. Når du koker tomatsaus, med eller uten grønnsaker, er der fortsatt grønnsaker i tomater. Når alt er gjort riktig, sterile glass mm, vil du ikke forringe holdbarheten vesentlig. Viktigheten ved sterile glass og redskap, nedkjøling før det går i kjøleskap er viktig. Urene glass og redskap kan forringe kvalitet og holdbarhet. Ellers, få minst mulig luft i glass – så fyll så godt du kan. Lykke til.
        Hilsen KokkenGeir.

        1. Hei. Er det bare meg som ikke ser hvor lenge ca man kan oppbevare sausen hermetisert (i feks kjøleskapet)?

          1. Hei Ally. Jeg har ikke satt holdbarhetsdato i tidligere innlegg, da det varierer hvordan en behandler produktet. Har nå oppdatert innlegget noe, der jeg viser dette. Sjekk på nytt mitt innlegg. Takker ellers for tilbakemelding.

            Hilsen KokkenGeir.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg