“Kling” julen inn.

Kling, eller lefse er ulike typer flatt, mykt bakverk laget av poteter, hvetemel eller begge deler og formet som tynne kaker eller flatbrød. Lefser inngår i den tradisjonelle matkulturen i Norge og andre steder i Skandinavia. Oppskrifter og navn varierer fra område til område, men lefser blir ofte spist i rull eller i lag med for eksempel sylte eller ost eller sukker og kanel. Kling brukes også til rakfisken, rull med rømme, sennep, pepper og røket laks er en annen variant. Prøv også rull av kling med rømmepesto, ruccola og parmaskinke.

 

Her kommer oppskrift på Kling – gir 20 stk. lefser.

  • 2 ltr. h-melk.
  • 300 gr. smør.
  • 2 dl. semulegryn.
  • 1dl. byggmel – finmalt.
  • 2 kg. hvetemel – mer etter behov.
  1. Kok opp melk og smør i en passe stor gryte.
  2. Senk varmen, og tilsett semulegryn. Kokes under omrøring i 5-6 min.
  3. Trekk av varmen, og kjøl noe ned før du tilsetter hvetemel og byggmel under stadig omrøring. Ikke klumper.
  4. Når det begynner å bli tungt å røre, heller du deigen på bordet, tilsetter mel litt etter litt mens du elter deigen. Deigen skal slippe bordet når den er passe mattet for mel.
  5. Del deigen i 20 like deler.
  6. Kjevle ut et og et emne på melet bord slik at du får runde store og så tynne leiver som mulig.
  7. Stek så lefser på ikke for varm takke. Børst av mel mellom hver leiv, da det ellers vil brenne seg.
  8. Under steking, vil det boble – noe som viser at du må snu lefsene. Blir ellers brune prikker på lefsene.
  9. Når lefser er ferdig, legger du dem på et lett fuktet klede – bunn og topp.
  10. Kjøl ned og fordel lefser i passe pakker for eventuell frysing, om ikke de skal brukes med det samme.
  11. Klarer også god kjøling en ukes tid. Ta dem ut og la dem oppnå romtemperatur før bruk.
Hjemmelaget kling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg