Lavkarbo Plankebiff.

Historien om “Plankebiff”, som ikke må forveksles med “Flankebiff”.
Den ungarske blandede grillen eller Fatányéros er tradisjonell ungarsk grillmat med blandet kjøtt
(eller pecsenye på ungarsk), med opprinnelse fra Transylvania. Retten Fatányéros sto på menyen siden 1900 på den berømte restauranten Wampetich (senere Gundel) i byparken
(Városliget) i Budapest, som “Fatányéros — ungarsk blandet grillmat på trefat”. Retten inneholdt ofte,
grillede skiver av kalvekjøtt, storfekjøtt, svinekoteletter og en skive gåselever og en skive bacon,
grillet eller stekt på et spyd. Som tilbehør serveres pommes frites eller tykke skiver med stekte poteter,
sammen med fersk blandet grønn salat, med en stor kniv med ungarske motiver fast i midten av biffen.
Steker kalt pecsenye er en del av det tradisjonelle ungarske kjøkkenet og kan referere til alle slags pannestekt
kjøtt: svinekjøtt, storfekjøtt, fjærfe eller vilt. Andre ungarske pecsenye eller biffer er for eksempel  Cigánypecsenye (sigøynersteg).
Disse biffene serveres ofte på et trefat, som Bakonyi pecsenye, Tordai pecsenye eller Erdélyi Fatányéros,
ordnet på en veldig dekorativ måte med garnering, stekte grønnsaker og salat.
Retten er populær i Sverige som plankstek (“biff på en plank”), og var på sin høyeste popularitet der på
1970-tallet. I Sverige serveres det ofte med hertuginne poteter, grønnsaker og béarnaise saus. (Wikipedia).
Her serveres biffen, en ytrefilet, sammen med smørstekte grønnsaker.

Oppskrift 2 porsjoner.

 

  • 300 – 400 gr. ytrefiletbiff eller annen mør biff.
  • 50 gr. sjampinjong.
  • 125 gr. aubergine.
  • 75 gr. squash.
  • 30 gr. grønn paprika.
  • 100 gr. tomat.
  • 100 gr. rødløk.
  • 50 gr. smør (2 ss).
  • 4 ss olivenolje.
  • 1 tsj. peppermiks – Krydra.no
  • 1 tsj. Hawaii salt, sort lava – Krydra.no
  • 10 gr. balsamico. (2 ss).

Inneholder: 1286 kcal – 90,7 gr. fett – 17,4 gr. kbh – 9,4 gr. fiber – 95,8 gr. protein.

  1. Kutt alle grønnsaker i passe biter.
  2. Finn frem 2 stekepanner, og ha 1 ss smør og 2 ss olivenolje i hver av dem.
  3. Biffen stekes til blodet siver opp på topp av biffen. Snus og stekes til blodet siver til topp igjen. Ca. 2 min på hver side. La hvile etter litt etter steking. Krydres med salt og peppermiks, (støtes til fint krydder).
  4. Grønnsaker stekes ferdig på samme tid. Ha tomater i det siste minuttet. Krydres med salt og peppermiks.
  5. Tilsett balsamico i stekepannen der biffen har vært, og miks den inn i stekeskyen.
  6. Anrett grønnsaker med biff på en “planke” eller skjærefjøl. Hell stekesky på toppen.
  7. For de som ønsker det, serveres poteter, pommes frites, bakt potet eller ovnsstekte poteter til retten.
  8. God brød kan også nytes.
Plankebiff med ytrefilet av storfe.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg