Lutefisk – historisk mat.

Reklame |

Lutefisk er typisk førjul – og julemat for mange. Lutefisken nevnes første gang i litteraturen av Olav Magnus i 1555. Her beskrives det hvordan lutefisken tilberedes og spises.

Den tørre stokkfisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises. Lutefisken serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger.

Lutefisk spises over hele Norge, i Sverige og deler av Finland, men danskene spiser ikke lutefisk. I den skandinaviske delen av USA har lutefisk vært populært de siste 160 år på grunn av skandinavisk innvandring. At tradisjonen har holdt seg så godt i USA kan skyldes at det å spise lutefisk er sterkt knyttet til bevaring av ens nordiske identitet.

Der er lange tradisjoner også med garnityr. Potet – gjerne mandel, ertestuing, sennep, baconfett, lefser, sirup, geitost, gammelost er å nevne. Også kålrotpure brukes. Noe vi i vår familie er vant med. Vi bruker også dampet gulrot. I Usa, serveres den ofte med smeltet smør eller hvitsaus og lefse.  (Info hentet fra Wikipedia).

Vår lutefisk ble hentet på Fiskebygga i Arendal. En fiskehandler med lang historie i bybildet i Arendal.

Litt historie om Fiskebrygga

Det startet en gang med fiskehandler-boder, der fiskehandlerne måtte slå floker for å holde varmen. De solgte for det meste makrell på sommeren og sild på vinteren mens de ventet på juletorsken. Fiskehandlerne Pedersen var de eneste som overlevde i den industrien og fikk etter hvert bygge “Brygga” som står her i dag.

Etter hvert utviklet det seg med tanke på vareutvalget også. De fikk inn flere typer fisk og til jul laget de også lutefisk. Butikken på den andre siden av gaten solgte lettsaltet torsk, og så lojale som de var på den tiden så kunne de ikke ha det på “Brygga”.

Freddy Larsen, som i dag eier og driver Fiskebrygga, er fjerde generasjon fiskehandler i denne bedriften. Han er også den første som eier og driver alene. I 1994 var vi nok den siste bedriften som fikk kassaapparat. Inntil da hadde vi bare skuffer under disken med pengene i.

I 1995 ble parkeringsplassen gjort om til uterestaurant, noe som da innebar værforbehold. Vi fikk da bygd på en seksjon så vi fikk toalett til restauranten. Kjøl til butikken ble det også plass til, noe vi hadde klart oss uten frem til da. Siden dette påbygget passet så bra inn og ble malt med en gang var det få som så at “Brygga” var blitt større.

I 2003 ble enda en seksjon satt opp, da fikk også fiskebutikken en ansiktsløftning. Nå er det ikke lenger floker og værforbehold på Fiskebrygga. Nå er det aircondition, duggfrisk drikke og mye god mat her.

Lutefisk middag.

Oppskrift 4 porsjoner.

  • 5-600 gr. lutefisk pr. person. Damper en del bort i ovnen.
  • 2-3 poteter pr. pers. Velg poteter du ønsker. Se koketid på posen.
  • 500 gr. selskapserter – frosne.
  • 250 gr. smør. Gjerne Kviteseid annet smakfullt smør.
  • 400 gr. bacon i terninger.
  • Salt, kvernet pepper, muskat  som smakstilsetning – Krydra.no

Anrettet på tallerken og i boller fra Lifestyle serien – Benedikt – norrona.net

  1. Tilberedning av lutefisk kan gjøres på to måter. Trekke i gryte, eller tilberedes i stekeovn. Mange benytter seg av stekeovn.
  2. Jeg legger den gjerne i godt kaldt vann en god stund før den saltes godt og legges i en langpanne med bakepapir i.
  3. La fisken så ligge ca. 30 min, slik at den blir fastere i fisken. Vannet som siver ut, er på på å dampe fisken i ovnen. Husk å legge bakepapir og folie over fisken før den går inn i stekeovnen.
  4. Dampes på 200 °C i ca. 40 min. Fisken vil flake når den er ferdig.
  5. Poteter kokes ca. 30 min. alt etter hvilken potetslag.
  6. Erter kokes i litt vann i ca. 10-15 min. Vannet siles av, og tas så over i en foodprosessor. Tilsettes 50 gr. smør, 1 tsj. salt, 1 tsj. pepper, og litt muskat nøtt. Kjøres glatt.
  7. Baconet stekes godt, og tilsettes resten av smøret. Her er der ikke nødvendig med krydder, da baconet og smøret er salt nok.
  8. Anrett, og server med det tilbehør som ligger din tradisjon nærmest, eller det som faller i smak. Gjerne med syltet sennepsfrø – oppskrift her i denne linken. Syltede sennepsfrø.
Saltet lutefisk.
Ovnsdampet lutefisk.
Lutefisk anrettet.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg