Bidos. Samisk festmat.

Reklame | Alt av krydder i maten. Krydra.no

Bidos, også skrevet biđos eller biđus, er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og lite vann. Bidos er samenes  festmat. Ingrediensene er reinsdyrkjøtt fra lår eller bog, smør, hvetemel, gulrot, løk, potet, vann, salt og pepper.
Poteten gjorde sitt inntog i Norge på 1700 tallet. Før den tid ble det brukt brød, Gahkko –  deilige halvgrove brød med smak av sirup og anis. Retten er som en suppelapskaus. Tyttebær er også et fast følge til retten.

Bidos. Samisk festmat.

 

Oppskrift 4 porsjoner.

  • 1 kg reinsdyrsteik eller annet godt reinkjøtt. Eks: bog, flatbiff, eventuelt skav (trenger ikke den lange koketiden).
  • 4-6 stk. kokefaste poteter, eller som her, 20-24 stk småpoteter med skall.
  • 1 stk. kepaløk – gul løk.
  • 1 stk. middels purreløk. Kan erstattes med en ekstra løk om ikke du har purreløk.
  • 2 stk. middels gulrot.
  • Krydder: salt og sort pepper. Smak til slik du ønsker det.
  • 2-3 ss hvetemel, eller 2 ss maizena eller tapioka som jevning. Uansett jevning, røres det ut i litt kaldt vann før det tilsettes mot slutten av koketid.
  1. Kjøttet kuttes i terninger, 1,5 cm store.
  2. Ha kjøttet i en gryte. Om du ønsker det, brunes kjøttet før koking. Tilsett vann til litt over kjøttet. Vil fordampe noe under koking.
  3. La kjøttet koke i 1,5-2 timer – til kjøttet er mørt. Skummes av for skummet som kommer til toppen under koking.
  4. Grønnsaker og poteter kuttes i biter lik kjøttet. Tilsettes siste 1/2-3/4 time kjøttet kokes.
  5. Ha jevning og krydder med når grønnsaker tilsettes. Ved bruk av mel, vil råheten i melet forsvinne under koking. Maizena og tapioka trenger ikke den lange koketiden, og kan tilsettes de siste 5-10 min.
  6. Retten vil ha gode smaker etter koking av kjøtt og grønnsaker i samme gryte. Der er nesten ikke behov for de store mengder salt. Server med tyttebær og brød – Gahkko om ønsket.Dette er en herlig og smakfull rett jeg skal lage flere ganger. Har du ikke reinsdyrkjøtt, kan du bruke annet viltkjøtt. Smak vil endres noe, men likheten Bidos er der.
    Retten kan også lages i gryte i ovnen. Braseres på 125 °C i ca. 4 timer – til kjøttet er mørt. Tilsett grønnsaker og poteter da en time før alt er ferdig samtidig. Tas ut og jevnes før servering, om ikke du da ønsker den som den er – ujevnet.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg