Med Tomahawk på telttur.

Reklame | Krydra.no Alt av krydder i maten.

Høres kanskje skummelt ut, men må ikke forveksles med den ekte Tomahawk.
Tomahawk er egentlig en indianerøks i form av en håndøks med et rett skaft. Navnet kom inn i engelsk språk på 1600-tallet som en translitterasjon av et ord på powhatan, et algonkinske språk i Virginia. Det hadde nok vært flott med dette verktøyet med på telttur til tider, men…

Denne type Tomahawk er et kjøttstykke. Entrecote med en del av brystbenet på. For meg er entrecote et av de beste biffstykker på grillen. Med riktig fettmarmorering, blir dette en saftig biff. Noen mener Tomahawk er verdens beste kjøtt på grillen. Kanskje å ta det for langt, men Tomahawk er blitt meget populært de siste årene grunnet media sin fokus på dette produktet. I butikker som Meny, Coop Mega, og ellers kjøttforhandlere, finner du utvalg av dette kjøttstykket.

Min Tomahawk, er hentet fra Raet Naturkjøtt på Tromøy. Kjøttstykket er fra kurasen som er regnet for å være den minste fe-rasen Europa. Den Irske kurasen er omtrent halvparten av den tradisjonelle herefordkveg. Dexter ble betraktet som en sjelden kurase, men er i dag vurdert som ute av faresonen av organisasjonen Livestock Conservancy.

Raet Naturkjøtt, med sine Dexter kyr, drives av bonden Frode Madsen. Her går dyrene i inngjerding, men også fritt på No – fence. Dette er ny teknologi som gjør at de kan gå fritt innenfor gitte områder. De er utstyrt med usynlige gjerder. Bonden kan styre dem som han ønsker, fra mobilapp og datamaskinen.

I sommer, fikk noen av Dexter feet nytt beite. Gulerotbonden Øystein Fredriksen ga dem nytt område å beite på. Et område på Gjervold på Tromøy, der de til tider mates med gulrot. Ellers tar de for seg av deilig gress og det de ellers kommer over. Dyra holder naturen godt i sjakk, da de er som geita. De spiser det de kommer over, bare ikke ormegress. Dexter kyr er hardføre, og er også ute vinterstid. Det at de får nyttet seg av de naturlige vekster, gjør at de får et ekstra godt kjøtt. De er også helt ned i vannkanten og beiter.

Raet Naturkjøtt har om lag 40 dyr i besetningen, og har planer om å øke til 60-70 dyr på sikt. Der tas inn nye individer, slik at der ikke blir innavl. ‘Raet Naturkjøtt har større planer på agendaen, og har håpet på en større utbygging i tiden som kommer. Alt beror selvsagt på velvilje til naboer og godkjenninger fra kommunen. Det er spennende planer på gang. Om dette går som planlagt, vil det bli større produksjon av det topp lokale kjøttet fra Dexter kua. Tenk deg å kunne gå på handletur direkte hos bonden. Få det kjøttet du ønsker fra egen kjøttdisk. Dette er hva folket ønsker. Lokalt, nært og samtidig vite opphavet, ja navnet på dyret som plutselig ligger på tallerken. Bærekraft satt i system.

Min oppfordring må være å legge misunnelsen på hyllen. La de som kan og vil stå for utvikling lokalt få lov, selvsagt innenfor regelverket. Alle har ikke muligheten eller kan gjøre slike ting. Se til andre øysamfunn som får til lokale tilpasninger. Sandøya er en naboøy som har klart å skape et samfunn, der de har skapt bedrifter som går under paraplyen «Made on Sandøya». Her finner dere pølsemaker, baker, overnatting med bevertning, lysstøperi, vevmakeri, mm. Tromøy har flere brikker å spille på om de hadde gjort noe av det samme.

Tilbake til mitt innslag. Med Tomahawk på telttur. Ettersom ferien er lagt til Norges land, kjøpte vi oss i år telt og reiste på telttur ikke langt av sted. Første stopp ble Skottevig feriesenter like utenfor Høvåg – Kristiansand. En flott camping, med sine mange fastboende i vogner og spikertelt, men også mange tilreisende i bobiler og ikke minst telt. På plass i teltet, nøt vi de gode sommerdager, med mye sol og varmen som følger. Dagene går med til bading, noen padler kano eller kajakk, noen nyter svabergene.
Ja alle nyter ferien til fingerspissene. Med i teltoppakningen er selvsagt «feltkjøkkenet», eller som mange ville sagt – «stormkjøkkenet». For oss ble det feltkjøkken, da vi også har med oss grill.
Her kan en lage litt mer utfordrende matretter. Tomahawk blant dem. Her kommer oppskrift, inkludert svin indrefilet og gode grønnsaker.

 

Oppskrift 4 porsjoner.

 • 1 stk. Tomahawk – ca. 750 gr. av Dexter.
 • 1 stk. svin indrefilet – ca. 400 – 500 gr.
 • 1 pk. wokgrønnsaker – 400 gr. pk.
 • 200 gr. grillsmør med ramsløk – hjemmelaget. Fås også kjøpt på Meny.
 • 600 gr. nypoteter – små som kan grilles i form.
 • Salt og pepper som smakstilsetning.
 • Olje til steking.

 

 1. Poteter vaskes godt, oljes og krydres. Legges over i form og stekes ferdige på grillen, eller på stormkjøkkenet. Vendes av og til.
 2. Kjøttet tørres for blod og væske. Krydres med salt og pepper. Stekes så på grillen på høy varme. Pass på. Og snu ofte. Dette er ikke kjøtt du vil svi.
  Svinekjøttet kan godt ha 67-70 °C, gjennomstekt, men saftig, mens storfekjøttet kan ha 57-60 °C. Delvis rød kjerne – medium. Alt etter hvordan du ønsker kjøttet stekt. Noen vil ha den rå – noen medium – og selvsagt er det de som ikke vil se blod. Jeg vil ha mitt stykke rå til medium. Med hviletid i ca. 15 min, setter safter seg, og du får et godt resultat.
 3. Grønnsaker stekes med litt olje og grillsmør. Må være godt gjennomvarmt.
 4. Når alt er ferdig. Vendes poteter i litt grillsmør, kjøttet kuttes i passe biter. Husk å følge retningen på kjøttet – kutt mot fiber, ikke med, da du da også kan få storfe indrefilet til å bli seigt. Anrett med grillsmør på topp, og nyt det lokale kjøttet med sine flotte fettmarmoreringer. Dexter Tomahawk fikk topp skår fra alle rundt campingbordet. Med godt å drikke i glasset – en god rødvin, ble dette en av campingturens beste matopplevelser.

 

Tomahawk og svin indrefilet.
Tomahawk av Dexter fe, svin indrefilet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomahawk og svin indrefilet.
Tomahawk kjøtt.
Wokgrønnsaker.
Ramsløksmør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg