Potet og purreløksuppe.

Reklame | Krydra.no Alt av de gode smaker i maten. Miron, et selvsagt valg. Bakeren og Kokken. Kjøkkenutstyr og design på nett.

Potet og purreløksuppe.

 

En av høstens gode supper. Potet og purreløksuppe er en klassisk suppe som er lett å lage og smaker godt. Det finnes mange oppskrifter på denne suppen, men den grunnleggende ingrediensene er poteter, purreløk, melk, vann og buljong. Noen liker å tilsette fløte, ost, bacon eller andre krydder for å gi suppen mer smak.

Det er ikke helt klart når potet og purreløksuppe oppstod, men det antas at den har røtter i Frankrike. Poteter ble introdusert til Europa fra Sør-Amerika på 1500-tallet, og ble etter hvert en viktig matvare for mange folk. Purreløk har vært dyrket i Europa siden antikken, og var kjent for sine helsemessige fordeler. Potet og purreløksuppe kan ha vært en måte å utnytte disse ingrediensene på en enkel og næringsrik måte.

En av de mest kjente variantene av potet og purreløksuppe er vichyssoise, som er en kald suppe laget med poteter, purreløk, fløte og kyllingkraft. Denne suppen skal ha blitt oppfunnet av en fransk kokk som jobbet i USA på 1900-tallet. Vichyssoise serveres ofte med gressløk eller persille på toppen.

 

Her kommer en oppskrift som jeg håper smaker.

Oppskrift 10 porsjoner.

  • 300 g purreløk i skiver. Bruk kun den hvite dele.
  • 700 g potet, skrelt og ternet.
  • 2 liter lys kraft, kylling eller grønnsakskraft.
  • 3-4 dl. fløte.
  • Salt, hvit pepper, litt timian.

Toppinger som kan nytes i suppen, er stekt bacon, urteolje, urtedryss eller brødkrutonger.

  1. Fres purreløken i litt olje eller smør. Skal ikke brunes, kun til løken får en gyllen fin glans.
  2. Tilsett potet og kraft.
  3. La det koke til poteter er møre.
  4. Kjør suppen glatt med en stavmikser.
  5. Smak suppen til med salt, pepper og eventuelt urter.
  6. Til slutt, legêres suppen med fløte. Dvs. røre inn lett vispet fløte,  som er med på å løfte smaker og kosistens.
  7. Topp gjerne med sprøtt bacon, urtedryss – timian eller annet grønt, og eventuelt bare brødkrutonger.
  8. Ellers kan en godt servere urtebrød til.

Her kommer link til mange faguttrykk som brukes i kokkefaget. Sjekk der Legêre.
(Hentet fra National Digital Læringsarena).

 

Bestill ditt krydder hos Krydra.no.

(Her legger du inn kokkengeir10, og du får 10 % rabatt.
Ellers kan du bestille Miron produkter. Fiolette glass. Sjekk utvalget her: Miron.

 

Stavmikser fra Bakeren og Kokken. Klikk på bildet, bestill din stavmikser. 

Stavmikser fra Bakeren og Kokken.

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg